nierówności
mala2:
założenie: q\ne 1
14(1−q) ≤3(1−2q+q
2)
14−14q≤3−6q+3q
2
−3q
2−8q+11 ≤ 0 |*(−1) czy wolno ?
3q
2+8q−11≥0
rozwiązuje równanie
3q
2+8q−11=0
Δ=64−4*3*(−11)=64+12*11
delta dodatnia
Wyszło mi i w wolframie jest tak samo.
x
1=− 11/3
x
2=1 odrzucam
Dlaczego w odpowiedzi ona nie ma rozwiązań?
Czegoś nie rozumiem? Czy ona nie ma przedziału?
Zamęczy mnie to zadanie.
To jest zadanie z tematu: suma nieskończonego ciągu geometrycznego.
Proszę o pomoc.
18 wrz 13:35
ICSP: a jakie jest założenie dla q aby można było użyć wzoru na sumę nieskończonego ciągu
geometrycznego ?
18 wrz 13:40
Bizon: ... nierówność ... a rozwiązujesz równanie ... gdzie przedział

?
18 wrz 13:42
mala2: |q| < 1
Wiem, że to jest nierówność. Zacięłam się na wyznaczaniu przedziału.
18 wrz 13:49
mala2: no tak , gapa ze mnie. dziękuję.
18 wrz 13:50