Funkcja
Majcia: Jakby ktoś pomógł byłabym bardzo wdzięczna

x
3+4x+5=0
18 wrz 13:31
ICSP: w(−1) = 0 czyli −1 jest pierwiastkiem. Podziel wiec przez (x+1)
18 wrz 13:33
Bizon: x3−x+5x+5=0
5x(x2−1)(x+1)=0
5x(x−1)(x+1)2=0
18 wrz 13:35
ICSP: Bizon zrobiłeś z równania III stopnia równanie IV stopnia
18 wrz 13:37
Majcia: Jak mam to podzielić? Wytłumaczcie bo nie rozumiem
18 wrz 13:43
ICSP: hmm skoro nie miałąś dzielenia wilomianów to :
x3 + 4x + 5 = 0
x3 − x + 5x + 5 = 0
x(x2−1) + 5(x+1) = 0
x(x−1)(x+1) +5(x+1) = 0
(x2 − x +5)(x+1) = 0
x = −1
18 wrz 13:44
mala2:
a=−1
Hornerem
1|0 |4|5|
1|−1|5|0|
(x+1)(x2−x+5)=0
x+1=0 lub x2−x+5=0
x=−1
Sprawdź.
18 wrz 13:45