Oblicz x [NWD, NWW]
Wogh: O liczbie x wiadomo, ze NWD (6, x) =3 oraz NWW (6, x) = 90. Oblicz x.
Jako wskazowka : NWD(a, b) * NWW(a, b) = a * b
Niestety probowalem na rozne sposoby [np. staralem sie jakos dojsc, czym moze byc ten x poprzez
probe rozkladu na czynniki tego, co mialem podane] ale nic nie wymyslilem (nie mam pojecia jak
wykorzystac podana wskazowke).
Takze prosilbym o skierowanie na wlasciwy tor myslenia, z gory dziekuje
18 wrz 12:22
Vizer: Taki ładny wzorek masz podany, to podstaw i licz
18 wrz 12:32
Wogh: NWD (6, x) * NWW (6, x) = 6x ,jednakze co z tym dalej poczac? Nie mam pojecia jak wykonywac
dzialania, jesli wystepuje w nich (a, b)
18 wrz 12:47
Vizer: Prawa strona bardzo dobrze rozpisana, teraz lewą też masz. Wiesz przecież ile wynosi NWD(6,x) i
NWW(6,x), dane liczbowe masz podane w treści zadania
18 wrz 12:49
Wogh: 3 * 90 = 6 x
6x = 270
x = 45
W koncu zalapalem, wielkie dzieki za pomoc, a czy wie ktos skad ten wzor − wskazowka?
Znalazlem go w odpowiedziach na koncu rozdzialu [konkretnie w odpowiedzi do tego zadania].
W ksiazce z teoria sie na niego nie natknalem, ale z drugiej strony istnieje mozliwosc, ze go
przeoczylem.
18 wrz 12:57