.
asdf: Schemat Hornera
3x4 + 2x3 + 7x + 1: (x + 1) = (3x3 − x2 + x + 6) − 5
czyli:
(3x3 − x2 + x + 6)(x + 1) − 5 = 3x4 + 2x3 + 7x + 1
tak?
18 wrz 12:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie:
| 3x4+2x3+7x+1 | | −5 | |
| = 3x3 − x2 + x + 6 + |
| |
| x+1 | | x+1 | |
to jest poprawny zapis

i z tego wynika druga linijka
18 wrz 12:11
asdf: | | −5 | |
czyli jeżeli jest reszta z dzielenia przez x + 1, zapisuje się to po prostu jako |
| |
| | x + 1 | |
tak?

więc:
| | 5 | |
(3x3 − x2 + x + 6 − |
| )(x + 1) = 3x4 + 2x3 + 7x + 1 |
| | x + 1 | |
18 wrz 12:14
krystek: Tak jak na liczbach
16:3=5 r 1 bo 3*5+1=16
18 wrz 12:31
krystek: (3x4+2x3+7x+1=(3x3−x2+x+6)(x+1)+ −5
18 wrz 12:33
asdf: (3x3 − x2 + x + 6)(x + 1) − 5 = 3x4 + 2x3 + 7x + 1
tak napisałem niżej, Artur ma inne zdanie, więc które jest prawdziwe...
18 wrz 12:50
asdf: można prosić o pomoc?
18 wrz 13:21
Vizer: Można na dwa sposoby wykorzystujac twierdzenie o rozkładzie wilomianów:
W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
Dla naszego zadania:
3x
4 + 2x
3 + 7x + 1 = (3x
3 − x
2 + x + 6)(x + 1) − 5
Albo tak:
| | 5 | |
(3x4 + 2x3 + 7x + 1) : (x + 1) = 3x3 − x2 + x + 6 − |
| |
| | x + 1 | |
18 wrz 13:30
asdf: Ok, dzięki
18 wrz 14:19