Jak to rozwiązać :D
Gymnazyalista : √1132−1122+√892−802
18 wrz 10:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
zastanów się co będzie Twoim 'a', a co Twoim 'b' w pierwszym pierwiastku a co w drugim
pierwiastku
18 wrz 10:50
Gymnazyalista : dziękuje
18 wrz 10:57
Anna: bez kalkulatora można tak
113=100+13
1132−1122=(100+13)2−(100+12)2=10000+2*10*13+132−10000−2*100*12−122=200
(13−12)+169−144=200+25
√225= 15 225:5
45:5
9:3
3:3
892−802= (80+9)2−802=802−2*80*9+92−802=9(160+9)=9*169
p{9*169)=3*13=39
15+39=54
18 wrz 11:04