matematykaszkolna.pl
nie potrafię ogarnąć stereometrii ucek: W ubiegłym roku czyli w drugiej klasie liceum bardzo dobrze radzilem sobie z matematyką i miałem zamiar zdawać ją na poziomie rozszerzonym. W tym od razu zaczęliśmy od stereometrii, której nie potrafię pojąć. Mogę siedzieć pół godziny nad jednym zadaniem i go nie zrozumieć. Już mam zaległości w pracach domowych. Jak mam się do tego zabrać?
18 wrz 09:48
Artur_z_miasta_Neptuna: Niestety zapewne masz problem z wyobraźnią 3d. Jedyną opcją jaka 'wchodzi w grę' jest po prostu ćwiczenie jej za pomocą zadań.
18 wrz 09:54
loitzl9006: Wykonaj może kilka modeli brył (sześcian, graniastosłupy, ostrosłupy prawidłowe) z papieru. To trochę pomaga zrozumieć co jest krawędź podstawy, przekątna ściany bocznej, przekątna graniastosłupa, kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy itd. Na rysunku w 2D nie wszystko przecież widać.
18 wrz 09:55
Aga1.: Na początku dużo pracy z modelami (wykonaj je z papieru i obserwuj) Powtórz przede wszystkim planimetrię, trygonometrię (inne działy też są potrzebne)
18 wrz 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna: a swoją drogą − ów modeli nie macie w szkole (kiedyś taki 'sprzęt' był)
18 wrz 10:03
ucek: Dzieki za dobre rady. Może nie będę się bawił papierem, ale poszukam w Internecie jakichś wizualizacji 3D.
19 wrz 20:53
krystek: A możesz wykorzystać patyczki do szaszłyków i plastelinę lub kawałki Jabłka i budować modele .
19 wrz 22:40
Basia: Witaj krystek emotka Dobrze radzisz. Szkielety są lepsze niż "pełne" modele. Łatwiej zobaczyć przekątne, przekroje itp.
19 wrz 22:56
Mila: W sklepach specjalistycznych (z pomocami dydaktycznymi) są ciekawe materiały do konstrukcji bryłek, w tym szkieletowych. Polecam też gotowe siatki.(można znaleźć w internecie). Budować bryłki.
20 wrz 00:37
Basiek: Spóźniona, ale może akurat.... http://www.tomaszgrebski.pl/viewpage.php?page_id=9 Co prawda nie sądzę, żeby ucek jeszcze zajrzał, no ale może komuś innemu się przyda. emotka
20 wrz 01:49
Basia: mnie na pewno się przyda; dziękuję Basiek emotka
20 wrz 01:57
ucek : emotka
23 wrz 13:52