funkcje
Grzegorz: Narysuj wykres funkcji g, która każdej rzeczywistej wartości m przyporządkowuje liczbę miejsc
zerowych funkcji f(x)= sin3x− sin2x− msinx
Proszę o pomoc.
18 wrz 01:28
Grzegorz: w przedziale (0,2π)
18 wrz 01:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin2x = 2sinxcosx
sin3x = 3sinx − 4sin
3x
f(x) = sinx(3 − 4sin
2x −2cosx − m) = sinx(cos
2x − 2cosx −(m+1))
sinx = 0 ⋁ cos
2x − 2cosx −(m+1)=0
zajmijmy się drugą sprawą:
cos
2x − 2cosx −(m+1) = 0
s=cosx ; s ∊(−1;1)
s
2−2s − (m+1) = 0
Δ
s = 4 + 4(m+1) = 4(m+2)
| | 2 +/− 2√m+2 | |
s1,2 = |
| = 1 +/− √m+2 |
| | 2 | |
......
dokończ
18 wrz 02:56