matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Narysuj wykres funkcji
Ania:
π
a) y=ctg(x+
)+3
4
1
b) y=
cos(x−π)
2
17 wrz 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) rysujesz ctg (x)
π
przesuwasz go W LEWO o
4
przesuwasz go DO GÓRY o 3 i masz szukany wykres funkcji analogicznie drugi
17 wrz 22:42
Mila:
1) y=cos x [czarny] translacja o wektor [π,0] otrzymujesz y=cos(x−π) 2) cos(x−π) [ różowy] zmniejszasz wartości dwukrotnie ( powinowactwo)
1
3)y=
cos(x−π) wykres zielony
2
17 wrz 23:05