matematykaszkolna.pl
majca adaś: czy matematykę należy powtarzać czy da się przerobić kilka zadań i jest ok? zapominacie czasami jak to było itp?
17 wrz 22:14
ICSP: rób jak chcesz emotka Możesz powtarzać lub nie. Jeżeli nie będziesz powtarzał i zauważysz że np po tygodniu nie jesteś wstanie rozwiązać zadania które bez problemu rozwiązałeś przed tygodniem to musisz powtarzać. Jak robisz je bez problemu to nie musisz powtarzać.
17 wrz 22:30
Artur_z_miasta_Neptuna: hmmm zależy ... ale większość rzeczy to tak jak jazda na rowerze − nigdy się tego (całkowicie) nie zapomina, ale z pewnością − niećwiczone rzeczy stają się coraz mniej oczywiste. Np. na chwile obecną miałbym problem z rozwiązaniem w szybkim rozwiązaniem równań różniczkowych, które jeszcze parę lat temu robiłem niemalże całkowicie w pamięci.
17 wrz 22:30
Aga1.: Jak najbardziej trzeba powtarzać, na początku bardzo często, później rzadziej. Ja np. wiele rzeczy zupełnie zapomniałam z matematyki, ale gdyby przyszło mi się uczyć, to na pewno byłoby mi łatwiej niż komuś, co zaczyna się zapoznawać z jakimś tematem.
18 wrz 09:40