Równania i nierówności, kl. II gim.
kakomleoo: Witam, mam kilka zadań, pomożecie?
| | x + 3 | |
1. Rozwiąż równanie: |
| + 1 = x |
| | 2 | |
| | 2(x + 3) | |
2. Podaj największą liczbę naturalną, spełniającą nierówność: x − |
| < 2 |
| | 4 | |
| | 2(x+2) | |
b) Podaj najmniejszą liczbę naturalną, spełniającą nierówność: x − |
| > 5 |
| | 3 | |
3. Przedstaw na osi liczbowej zbiór rozwiązań nierówności: (x+2) (x−2) − x >
/ x
2
b) (x−1) (x+1) − x >
/ x
2
4. Rozwiąż równanie: (
√2 + x)
2 = x
2 −8
b) (y +
√3)
2 = y
2 −6
| | 2x − 5 | | 2 | |
5. Rozwiąż równanie: |
| = |
| wiedząc że x = 0 (równa się ma być |
| | x2 + 4 | | x | |
przekreślone)
| | 3x−4 | | 3 | |
b) |
| = |
| wiedząc że x = 0 (równa się ma być przekreślone) |
| | 2+x2 | | x | |
6 maj 15:29
M.: 1. x+3
−−−−−− +1=x // *2
2
x+3+2=2x
x=5
6 maj 15:33
M.: przykład b na tej samej zasadzie
6 maj 15:34
M.: 2. mnożysz wszystko razy 4, ta sama zasada wychodzi x<7 czyli max=7
6 maj 15:37
M.: zad 3 wyliczasz nawiasy wychodzi parabola obliczasz miejscac zerowe i rysujesz
6 maj 15:38
M.: wiesz juz jak to robic?
6 maj 15:38
kakomleoo: nie za bardzo wiem, mógłbyś od zad. 3 mi wyliczyć to? chociaż jeden przykład, a z drugim sobie
jakoś poradzę.
6 maj 15:41
G6:
4x − 2(x+3) < 8
4x − 2x − 6 < 8
2x<14 / :2
x<7
czyli najw. liczba naturalna to 6
6 maj 15:45
G6: 6 bo x < 7 a nie x ≤ 7
6 maj 15:46
M.: a no tak G6 ma racje

3 ok.
6 maj 15:53
kakomleoo: a dałby ktoś radę zrobić te przykłady b, bo ja zrobiłam, alenie wiem czy dobrze. A co z resztą
zad.?
6 maj 15:54
M.: dobrze to robmy od poczatku
6 maj 15:56
M.: przyklad b zad 1 x+2
−−−−− +1 =2x // *3
3
x+2+3=6x
−5x=−5
x=1
6 maj 15:59
M.: zad 2 b
2(x+2)
x− −−−−−− >5 //*3
3
3x −2x+4 >15
x>11
6 maj 16:02
kakomleoo: a w zad. 2b jaka jest najmniejsza liczba naturalna?
6 maj 16:05
M.: 3 korzystasz z wzorow
(x+2)(x−2) −−−> x2−4
x2−4 −x≥x2
−4−x≥0
x≤4
6 maj 16:08
M.: no skoro sa wieksze wszstkie od 11 to 11, albo 12 idac tropem G6
6 maj 16:10
M.: juz wiesz jak zrobic 3b?
6 maj 16:11
M.: w zadaniu 4 musisz skorzystac z wzorow skroconego mnozenia (a+b)2=a2+2ab+b2
jesli podnisz pierwiastek do 2 to zostaje Ci sama ta liczba pod pierwiastkiem
6 maj 16:12
kakomleoo: tak szczerze mówiąc to nie za bardzo. bo nie wiem w 3a czemu po lewej stronie zjadło potem to
−x2
6 maj 16:13
M.: np √2 2=2
6 maj 16:13
M.: zada 3a
x2 −4 −x −x2≥0
x2 −x2=0 widzisz juz?
6 maj 16:15
kakomleoo: czyli w 4a wyjdzie x=3

bo tyle mi z moich obliczeń wyszło...
6 maj 16:16
M.: w zadaniu 5 przenies prawa strone na lewa i pomnoz na krzyz
6 maj 16:17
kakomleoo: oo dzięki

teraz widzę.
6 maj 16:17
M.: napisz mi jak rozwiazlas zad 4a
6 maj 16:19
kakomleoo: (
√2+x)
2 = z
2 − 8
(
√22 + x)
2 = x
2 − 8
2 + 2x + x
2 = x
2 − 8
2x = 8−2
2x = 6 /:2
x=3
dobrze


na pewno źle...
6 maj 16:23
M.: zobacz zaraz Ci napisze
6 maj 16:26
M.: (√2 +x)2=x2−8
(√22 +2√2x +x2)=x2−8 rozwiaz to
6 maj 16:28
M.: (2 +2
√2x +x
2) −x
2+8=0
10+2
√2x=0
2
√2x=−10// 2
√2
−10
x= −−−−−−
2
√2
mozna to tak zostawic pomysl nad reszta ja musze isc
6 maj 16:34
kakomleoo: (√22 +2√2x +x2)=x2−8
22 + 2x + x2 = x2 −8
4 + 2x + x2 = x2 − 8
−2x = 8− 4 / :−2
x= 2
6 maj 16:34
kakomleoo: kto mi pomoże jeszcze w tym 4 i 5 zadaniu? z oba przykładami? i w 3b?
6 maj 17:12