d
cash: Arkusz papieru formatu A4 jest prostokątem, który po złożeniu na pół daje dwa prostokąty
podobne do prostokąta wyjściowego ( arkusz formatu A5) natomiast złożenie na pół arkuszu
A5 daje dwa arkusze A6.
a) Jaki jest stosunek długości boków arkusza A4?
b) Krótszy bok arkusza A4 ma długość 21cm. Jaką długość ma dłuższy bok? Odpowiedz podaj
z dokładnością do 1mm
c) Jakie są wymiary arkusza A5, a jakie arkusza A6?
Nie było mnie ostatnio na lekcji i o ile z pozostałymi zadaniami sobie poradziłem to z tym mam
problem.
17 wrz 22:09
MQ: Podobne, więc stosunek boków taki sam
A4 dłuższy bok = a krótszy bok =210mm
A5 dłuższy bok =210 mm krótszy bok = a/2
proporcje:
wymnażasz na krzyż i obliczasz a
17 wrz 22:14
cash: dzięki
17 wrz 22:15
dero2005:
a) √2 = 1,41
b) 297 mm
c) A5 210x148 A6 148x105
17 wrz 22:16
Saizou : załóżmy że 2b>a
Prostokąta o bokach a,2b to A4
prostokąt o bokach a,b to A5
prostokąt o bokach bc to A6
i tak dalej
(zawsze dzielisz dłuższy bok na dwie równe części)
PS zależy jak złożysz na pół
17 wrz 22:18