Równania i nierówności, kl. II gim.
kakomleoo: Witam, mam kilka zadań, pomożecie?
| | x + 3 | |
1. Rozwiąż równanie: |
| + 1 = x |
| | 2 | |
| | 2(x + 3) | |
2. Podaj największą liczbę naturalną, spełniającą nierówność: x − |
| < 2 |
| | 4 | |
| | 2(x+2) | |
b) Podaj najmniejszą liczbę naturalną, spełniającą nierówność: x − |
| > 5 |
| | 3 | |
3. Przedstaw na osi liczbowej zbiór rozwiązań nierówności: (x+2) (x−2) − x >
/ x
2
b) (x−1) (x+1) − x >
/ x
2
4. Rozwiąż równanie: (
√2 + x)
2 = x
2 −8
b) (y +
√3)
2 = y
2 −6
| | 2x − 5 | | 2 | |
5. Rozwiąż równanie: |
| = |
| wiedząc że x = 0 (równa się ma być |
| | x2 + 4 | | x | |
przekreślone)
| | 3x−4 | | 3 | |
b) |
| = |
| wiedząc że x = 0 (równa się ma być przekreślone) |
| | 2+x2 | | x | |
6 maj 15:28
Karolina:
1.
a)
x + 3
−−−−−− + 1 = x /*2
2
x + 3+2*1=2x
x+3+2=2x
3+2=2x−x
5=x
b)
x + 2
−−−−−− + 1 = 2x /*3
3
x+2+3*1=3*2x
x+2+3=6x
2+3=6x−x
5=5x /:5
1=x
6 maj 15:49
kakomleoo: Karolina Dziękuję

a dałabyś radę z resztą zadań mi pomóc?
6 maj 15:56
Karolina:
2.
a) −1
b) 11
6 maj 16:00
Karolina: sprubuję zrobić
6 maj 16:01
Karolina: a obliczenia do 2 też
6 maj 16:02
kakomleoo: nie trzeba. a w 2a ma być −1, czy 1

mogłabys spróbować od zad 3 zrobić, z obliczeniami
6 maj 16:08
Karolina:
3.
a)
(x+2) (x−2) − x >/ x2
x2+2x+2x+4−x >/ x2
2x+2x−x >/ x2−x2−4
3x >/ −4 /:3
x >/−1 i jedna trzecia
b)
(x−1) (x+1) − x >/ x2
x2+x−x−1−x >/ x2
x−x−x >/ x2−x2+1
−x >/ 1 /:(−1)
x \< −1
6 maj 16:13
Karolina: 2. a) ma być −1
6 maj 16:14
Karolina: ok
6 maj 16:14
Karolina:
4.
a)
( √2 + x)2 = x2 −8
2+2√2x+x2=x2 −8
2√2x+x2−x2= −8−2
2√2x= −10 /:2
√2x= −5 /:√2
x = − 5 przez √2
x = − 5 przez √2 razy √2 przez √2 = −5√2 przez 2 = −2,5√2
6 maj 16:32
Karolina: przykład b) z zadania 4 w ten sam sposób
6 maj 16:35
M.: Karolino ty tu sie meczysz a ja w innym poscie robie to samo...

kolezance chodzi glownie o
rozwiazania a nie o pomoc
6 maj 19:23