rozwiąż równanie
Milena: (x2+x)* √x = 0
17 wrz 21:47
Piotr:
x≥0
x(x+1)=0 lub √x=0
x= 0 lub x= −1 (odpada) lub x=0
odp. x=0
17 wrz 21:51
17 wrz 21:54
Piotr:
zalozenie : mianownik ≠ 0
ulamek jest rowny 0 gdy licznik =0 . rozwiaz.
17 wrz 21:56
Milena: czyli x2 = −6
17 wrz 22:00
Piotr:
czyli jaka jest odpowiedz ?
17 wrz 22:01
Milena: x = pierwiastek z −6
17 wrz 22:01
Piotr:
17 wrz 22:02
Piotr:
istnieje pierwiastek z liczby ujemnej w R ? zrob na kalkulatorze np √−4
17 wrz 22:03
Milena: to nie wiem juz
17 wrz 22:03
Milena: no nie istnieje, to jakie inne rozwiązanie bedzie?
17 wrz 22:04
Piotr:
nie ma rozwiazania.
17 wrz 22:05