pole powierzchni
tomek : Witam może mi ktos sprawdzić moje zadanie czy jest ok

oblicz całke ∫∫(2x+1)dxdy gdzie D jest trójkątem o wierzchołkach A(0,0) B(2,1) C(−2,1) moje
pole powierchni wyszlo mi 2 w miare logiczne

jeśli pisałbym to zadanie tutaj zajeło by mi to bardzo dużo czasu, więc jeśli ktoś mógłby mi
je sparwdzić to ja może wysle to zadanie zeskanowane

bardzo prosze o pozytywna reakcje

pozdrawiam
17 wrz 21:40
MQ: Mi też wyszło 2
Ale tak dla ścisłości −− to nie jest pole powierzchni, bo pole powierzchni byłoby liczone przez
całkę ∬dxdy, a ty masz całkę ∬(2x+1)dxdy
17 wrz 21:52
Artur_z_miasta_Neptuna:

dzielisz na dwie całki:
| | 1 | |
1) −2≤x≤0 ⋀ − |
| x ≤ y ≤ 1 |
| | 2 | |
1)
∫∫ (2x+1) dxdy = ∫ (2x+1) * [y] dx = ∫ (2x+1)(1+0.5x) dx = ∫ (x
2 + 2.5x + 1) dx =
| | x3 | | 5 | | 8 | | 1 | |
= [ |
| + |
| x2 + x] = |
| − 5 + 2 = − |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
2)
∫∫ (2x+1) dxdy = ∫ (2x+1) * [y] dx = ∫ (2x+1)(1−0.5x) dx = ∫(−x
2 + 1.5x + 1) dx =
| | x3 | | 3 | | 8 | | 7 | |
= [− |
| + |
| x2 + x] = − |
| + 3 + 2 = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
suma = 2
jak widzisz ... aż tyle pisania to nie było
17 wrz 21:56
tomek : MQ mam do Ciebie baardzo poważne pytaniei to nie są żadne żarty, pisze w piątek egzamin z
matematyki 2 i rozwiązuje zadania lecz nie jestem pewiem czy wykonuje je dobrze, wpisywanie
całego zadania na tą strone zajmuje sporo czasu, więc moja prośba brzi czy jest możliwośc
jakoś skontaktować sie z Tobą i ja wysyłał bym Ci skany moich zadań, a Ty okresliłbyś czy sa
ok


pozdrawiam
17 wrz 21:57
MQ: Ja niestety akurat w ten i następny tydzień mało mam czasu i rzadko tu bywam, ale wrzucaj tu
linki do skanów, a na pewno Artur z miasta Neptuna czy ktoś inny, np ja ci to sprawdzimy,
bo to rzadkość, że ktoś coś robi i tylko chce, żeby mu sprawdzić −− lubimy takich.
17 wrz 22:04
tomek : mam kolejne zdanie

Oblicz
∫∫(2+x)dxdy gdzie D jest trójkątem o wierzchołkach A(0,2) B (−1,−1) C(−2,1) wiem że powinno
wyjśc około 4,5 i mi wyszło 18 tylko nie wiem gdzie zrobiłem błąd, poradzicie cos na to

1) −1≤x≤0 ⋀ −2≤y≤3x+2
| | 3 | |
2) 0≤x≤2 ⋀ −2≤y≤ − |
| x +2
|
| | 2 | |
Z 1) wyszło mi 4
Z 2) wyszło mi 14
na pewno coś tu jest źle
17 wrz 22:37
MQ: Wg mnie powinno być:
| | 1 | |
1) −2<x<−1 ⋀ −2x−3<y< |
| x+2
|
| | 2 | |
| | 1 | |
2) −1<x<0 ⋀ 3x+2<y< |
| x+2 |
| | 2 | |
17 wrz 22:50
tomek : Przepraszam pkt C ma wsp C (2, −1)
17 wrz 22:56
MQ: No to walnąłeś się w dolnej granicy y −− powonno być −1, a nie −2:
1) −1<x<0 and −1<y<3x+2
| | 3 | |
2) 0<x<2 and −1<y<− |
| x+2 |
| | 2 | |
17 wrz 23:04
tomek : faktycznie. dopiero teraz to zauważyłem, na rysunku inna skale przykołem na x a inna na y,
zaraz policze jescze raz i zobaczymy jak to bedzie wówczas wyglądać
17 wrz 23:11
17 wrz 23:50
MQ: 1) 2,5
2) 8
17 wrz 23:55
tomek : ok wyszło mi tak samo zjadłem minusa

, dzięki wielkie za pomoc, mam nadziejeże jescze mi
kiedyś pomożesz, a ja jakos Ci sie odwdzięcze
18 wrz 00:06
MQ: Na dzisiaj OVER, idę spać.
18 wrz 00:11
tomek : jeśli jescze ktos nie śpi to prosze o pomoc w całce
∫(2y + x)dy będzie wynosić [y
2 + x]y prawda czy nie

?
18 wrz 00:33
Godzio:
y2 + xy
18 wrz 00:34
Piotr:
znasz wolframalpha ?
18 wrz 00:35
18 wrz 00:36
tomek : ∫dx∫(2y+x)dy =∫dx[y
2+x]y I
t onie to samo
18 wrz 00:41
18 wrz 00:44