matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
tomek :
Witam
5
mam pytanie, ile wynosi całka z
X
?
2
17 wrz 20:52
MQ:
1
∫ax dx=
ax
2
2
17 wrz 20:56
tomek :
5x
2
a nie może być
/2
2
5x
2
bo pochodna z tego wychodzi
2
17 wrz 21:07
MQ:
Jak nie?
5x
2
5x
2
/2=
2
4
Pochodna z tego:
5
5
2*
*x=
*x
4
2
17 wrz 21:17