pomocyyy potrzebuje pomocyyy
pomocyy: pomocy
ja9494: równania kwadratowe !pomocy
a) 2x(x−1)=0
b) (x−5)*(x−3)=0
c)x(x−5)=2x+10
d)(x−3)2=9−4x
e)−2x2+x+3=0
f) x2−0,2y+0,01=0,99
17 wrz 20:17
Krzysiek: takie przyklady jak a ib to rozwiazujesz tak. Kiedy iloczyn dwoch liczb jest rowny zero. Wtedy
kiedy jedna liczba jest rowna zero lub druga liczba jest rowna zero czyli np a 2x(x−1)=0 to
2x=0 x=0 lub x−1=0to x=1 . Wniosek z tego ze jak za x postawisz 0 lu1 to cale wyrazenie =0.
Tak samo rozwiaz przyklad b . W nastepnych przykladach trzeba wymnozyc poprzenosic wiadome i
nie wiadome na lewa strone . Przyrownac to wszystko do 0 i rowziazywac zwykle rownanie
kwadratowe. npc) bedzie x2−5x=2x−10teraz x2−5x−2x+10=0 to x2−7x+10=0 teraz delta i
pierwiastki . Przyklad e masz juz przyrownany do zera wiec delta i pierwiastki
17 wrz 23:15