Sprawdzenie zbiorów :)
el: sprawdzenie −Znajdz AuB...zbiorów lub przedziałów
009−el: 1) a={0,1,3,4,7,9}
b={0,2,3,4,5,8,9}
AuB = 0,1,2,3,4,5,7,8,9}
A∧B= {0,3,4,9}
A\B = {1,7}
B\A = { 2,5,8}
2)
a=(−nieskonczonosc ,4) b=<−3 , +nieskonczonosc)
AuB = (−nieskonczonosc, + nieskonczonosc)
A∧B= (−3,4)
A\B = (−nieskonczonosc,−3)
B\A =( −3,+nieskonczonosc)
3)
A=<−6,9) B=(−2,4>
AuB = (−6,9)
A∧B= (−2,4)
A\B = (−6,−2)
B\A = nic ?
4)a=<−2,7> b=(0,9)
AuB =( −2,−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8)
A∧B= 1,2,3,4,5,6,7
A\B =( −2 −1 0)
B\A = (8)
w jakich nawiasach zapisuje sie AuB () czy <> czy {}
17 wrz 20:05
Maslanek: 4)
A ∪ B = <−2,9)
A ∩ B = (0,7>
A − B = <−2,0>
B − A = (7,9)
17 wrz 20:13
MQ: Ad 2
A∩B=<−3,4)
B\A=(4,+∞)
Ad 3
A∪B<−6,9)
A∩B=(−2,4>
B\A=∅ czyli zbiór pusty
Ad 4
A∪B<−2,9)
A∩B=(0,7>
A\B=<−2,0>
B\A=(7,9)
Nawiasy okrągłe oznaczają brzeg niezawierający sie w zbiorze
Nawiasy ostre −− zawierający się
Wąsate, to wyliczenie liczb
17 wrz 20:17
Krzysiek: Zawsze sobie kolego jak masz przedzialy to rysuj je na osi liczbowej . tak spojrzalem na
przyklad drugi . Suma jest ok .( −∞,∞) czyli caly zbior liczb rzeczywistych . Jesli chodzi o
czesc wspolna to masz zle napisane . Dlaczego> czesc wspolna to nalezy do a i nalezy do b .
ten sopjnik i jest bardzo wazny . Teraz zadaj sobie pytanie Czy −3 nalezy do a . nalezy . A
czy −3 nalezy do b . Jak narysowales na osi liczbowej to bedziesz widzial ze tak . Wobec tego
−3 nalezy do czesci wspolnej. Wiec bedzie przedzial z lewej strony domkniety. teraz zajmij sie
4 . czy nalezy do a . nie . czy nalezy do b nalezy . Ale 4 musie nalezec jednaczesnie do
przedzialu a i do przedzialu b wiec nie nalezy do czesci wspolnej i nawias z prawej strony
otwarty. czyli a⋀b to <−3 4). Teraz roznica a −b . Mowi nam to ze nalezy do a i nie nalezy do
b . czyli przedzial( −∞do −3 . Ale co w −3 jaki przedzial domkniety czy otwarty . Popatrz −3
nalezy do a i nalezy do b a ma byc nalezy do a i nie nalezy do b . czyli bedzie przedzial
otwarty. Wobec tego a−b to (−∞ −3) Teraz zajmiemy sie roznica b−a . Mowi nam to ze nalezy do b
i nie nalezy do a . Wobec tego interesujacy nas przedzial to 4 do ∞. Teraz jaki przedzial dla
4 Otwarty czy zamkniety ? . Zobacz 4 nalezy do b . Zgadzasz sie . A czy 4 nalezy do a . Nie
bo masz przedzial prawostronnie otwarty . Teraz sie zastanow . Definicja mowei ze nalezy do b
i nie nalezy do a . czyli jaki przedzial . Oczywiscie domkniety . Jesli by 4 nalezala do b i
do a to przedzial bylby otwarty . Jednak u nas tak nie jest i mamy przedzial domkniety . Czyli
mozemy zapisac ze roznica b−a to <4 ,∞) Oczywiscie na nieskonczonosci zawsze sa przedzialy
otwarte ale to wiesz . Prosze sobie zrobic wedlug tego reszte przykladow
17 wrz 21:37