Wykonaj polecenia:
xxx: Wykonaj polecenia:
a) przez punkt P o odciętej 3 należący do prostej o równaniu 3x−y+5=0 przeprowadzono prostą
prostopadła do danej prostej. Napisz równanie tej prostej.
Prosze o pomoc!
17 wrz 19:42
MQ: 1. Z równania podanej prostej wyznaczasz rzędną punktu P
2. z warunku a*a'=−1 wyznaczasz ogólne równanie prostej prostopadłej
3. podstawiasz rzędną i odciętą punktu P do tego równania
4. dostajesz b' drugiej prostej.
17 wrz 19:46
xxx: a moze mi to napiszesz hm
17 wrz 19:56
Nienor: xxx ty po prostu nie rozumiesz funkcji liniowej, nikt ci tego nie wytłumaczy w jednym zadaniu i
jednym komentarzu. Otwórz strony z obok i nadrób zaległości.
17 wrz 20:02
xxx: jejnu robie ale zly wynik wychodzi a ma byc inny. Nie mozesz pomoc
17 wrz 20:05
asdf:
x = odciętych
y = rzędnych, daj swoje obliczenia
17 wrz 20:07
xxx: P(3,y) 3x−y+5=0
3*3−y+5=0
y=14
P(3,14)
17 wrz 20:09
xxx: dobrze?
17 wrz 20:11
Nienor: Ale tam wyszedł dobry wynik
3y=−x+45
3y+x−45=0
17 wrz 20:12
xxx: ale ja poczatek dobry pisalam

a skad sie wzielo 15?
17 wrz 20:13
Nienor: | | −1 | |
Prosta równoległa ma współczynnik przeciwny i odwrotny, czyli a2= |
| , w naszym |
| | a1 | |
przypadku
prosta wyjściowa to 3x−y+5=0, czyli y=3x+5, więc prosta do niej prostopadła ma wzór
| | −1 | |
y= |
| x+b. Wstawiasz do tego ostatniego wzoru punkt P i wyliczasz b |
| | 3 | |
b=15
| | −1 | |
więc szukana prosta ma wzór y= |
| x+15 |
| | 3 | |
17 wrz 20:17
asdf: 3x − y + 5 = 0
y = 3x + 5
f(3) = 14
P = (3, 14)
Warunek na prostopadłość dwóch prostych:
a
1 = 3
y = ax + b
14 = −1 + b
b = 15
RÓWNANIE TEJ PROSTEJ:
17 wrz 20:19
xxx: Prosze a zrobisz mi jeszcze szybko podpunkt b)
przez punkt P o rzędnej 3 należącej do prostej o równaniu 2x−y+1=0 przeprowadzono prostą
prostopadłą do danej prostej. Wyznacz równanie tej prostej.
prosze prosze prosze
17 wrz 20:19
Nienor: Sorry za zgryźliwość, ale tam było napisane to samo. Po prostu naprawdę musisz poćwiczyć tę
funkcję.
17 wrz 20:19
Nienor: 2x−y+1=0
y=2x+1
P(x,3)
3=2x+1
2x=2
x=1
P(1,3)
| | −1 | |
g(x)= |
| x+b → prosta prostopadła |
| | 2 | |
6=−1+2b
7=2b
2y=−x+7
2y+x−7=0
17 wrz 20:25
xxx: dobra pocwicze napewno, tylko prosze zrób mi jesczze podpunkt b) prosze
17 wrz 20:25
asdf: no to ćwicz, a nie czekasz na gotowca...są ludzie to Ci pomogą
17 wrz 20:26
xxx: Ok dobra bardzo dzikeuje za pomoc
17 wrz 20:29