Znajdź ilość rozwiązan w zależności od m
ewelina: równanie |x2 − 3x + m|=3x z parametrem m posiada:
17 wrz 19:07
ewelina: wie ktoś jak to zrobić ?
17 wrz 19:30
ewelina: proszę o wskazówki..
17 wrz 19:36
Bizon:
− x
w znasz ...
− m to f(0) ... punkt przecięcia osi OY przez lewe ramię paraboli
− narysuj parabolkę dla m<0 dla m=0 m>0 ... uwzględnij moduł (odbij co pod osią)
− przetnij prostą y=3x
... i dedukuj −
17 wrz 19:41
Bizon: ...wyznacz dla jakiego m ... Δ<0 Δ=0 Δ>0 ...−
17 wrz 19:45
ewelina: −zgadza się
−dla m=0 OK, zrobiłam. Ale np dla m<0
√Δ=
√9+4m , miejsca zerowe wychodzą bez sensu. Proszę
o kolejną podpowiedź ;>
17 wrz 19:54
ewelina: | | 9 | |
aa, myślałam o tym.. i np. kiedy nie bedzie rozwiązań →m> |
| ale nie wiem co w związku |
| | 4 | |
ztym
17 wrz 19:56
Bizon: dla m> 9/4 ... parabolka nad osią ... czyli możesz pominąć moduł ...
17 wrz 20:00
ewelina: dla m=9/4 jedno rozwiązanie x=3/2
dla m <9/4 dwa rozwiązania
17 wrz 20:19
ewelina: ale kiedy m<9/4 to odbiajmy część wykresu nad oś OX. Czyli mamy jakby 4 rozwiązania
17 wrz 20:21
Maslanek: Jakby co to 3
17 wrz 20:21
Maslanek: x≥0
17 wrz 20:21
ewelina: ale jest pokręcone to zadanie...
17 wrz 20:27