zadania maturalne
kostka: Proszę o pomoc.
1. Okregi (x+3)kwadrat + y kwadrat = 4 i (x+1)kwadrat + y kwadrat =9:
a. są styczne wewnętrznie
b mają pkty wspolne
c. sa styczne zewnetrznie
d. nie mają pktow wspolnych.
Odp B jest poprawna. Dlaczego?
2.Wielomiany w (x)= (xkwadrat− a) kwadrat i v (x) = x kwadrat (x kwadrat+2) +1 są rowne.
Wyznacz wspolczynnik a.
3.W pewnym zadaniu mam obliczyc srednie zuzycie wody na miesiąc. To akurat umiem, ale jak sie
oblicza odchylenie standardowe?
4. dane sa punkty A (1,1) i B (3,5). Wyznacz rownanie symetralnej odcinka AB oraz rownanie
okregu, którego srednicą jest odcinek AB.
17 wrz 19:00
kostka: Błagam, pomóżcie, jutro mam test sprawdzajacy
17 wrz 19:17
17 wrz 20:30
logika: 1.
s1(−3,0) r1=2
s2(−1,0) r2=3
|r1−r2|<|s1s2|=2 <r1+r2 odp b
18 wrz 20:13
logika: 2. z układu równań oblicz a
4.oblicz S (xa+xb/2,ya+yb/2) i wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt S. ale
najpierw wyznacz równanie prostej przechodzącej przez AB i pamietaj że prosta są prostopadłe
wtedy i tylko wtedy gdy a1*a2=−1
18 wrz 20:17
,:

4.
wyznaczamy wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B,
równanie ogólne : y=ax+b, współrzędne punktów podstawiamy do wzoru i otrzymujemy układ równań,
który trzeba rozwiązać
stąd
4=2a
a=2
z pierwszego równania
b=1−a
b=1−2
b= −1
y=2x−1 prosta przechodząca przez punkty A i B
y
pr=−U[1}{2}x +c − prosta prostopadła do naszej
| | 1+3 | | 1+5 | |
S=( |
| , |
| )=(2,3) środek odcinak AB |
| | 2 | | 2 | |
podstawiamy do y
pr
3=−1+c
c=4
| | 1 | |
y=− |
| x+4 − szukana symetralna |
| | 2 | |
18 wrz 20:24
,: 3 kwadrat wariancji to odchylenie standardowe, poszukaj definicji
18 wrz 20:26
,: 2.
x4−2ax2+a2=x4+2x2+1
−2a=2 i a2=1
a=−1
18 wrz 20:28