funkcja
szklanka:
Dziedziną funkcji f jest zbiór D= {−2;−1;0;1;2;3;4}. Funkcja f kazdej liczbie ujemnej k ∊D
przyporządkowuje jej wartość bezwzględną, a każdej liczbie nieujemnej m∊ D przyporządkowuje
sumę liczby m i liczby o 6 od niej mniejszą.
Oblicz f(−1) i f(1)
O co chodzi z tą wartością bezwzględną?
17 wrz 17:53
szklanka:
wartość bez. −2 −1 to 2 i 1 , to wiem, ale tego nie wiem →a każdej liczbie nieujemnej m∊ D
przyporządkowuje sumę liczby m i liczby o 6 od niej mniejszą, czyli suma liczby nieujemnych
0+1+2+3+4=10 , nie wiem jak dalej to zapisywać , proszę o wsparcie
17 wrz 18:07
Aga1.:

m=0
Liczba o 6 mniejsza od 0 to −6
suma 0+(−6)=−6
Więc liczbie 0 przyporządkowana jest liczba −6, inaczej f(0)=−6
m=1
Liczba o 6 mniejsza od 1 to −5
1+(−5)=−4
f(1)=−4
dokończ graf
17 wrz 18:18
szklanka:
a dla m=3, też mogę zapisać?
liczba o 6 mniejsza od 3 to −3
1+(−3)=−2
f(3)= −2
17 wrz 18:40
szklanka:
a dla f(−1) to wartość bęzwzględna z −1 to 1 , więc f(−1)=1 , prawda?
17 wrz 18:41
adaś: ?
18 wrz 19:31
adaś: dlaczego tylko sprawdzam dla m=1 , dla m=3 nie mogę już sprawdzić?
19 wrz 15:35
Krzysiek: Adam ja normalnie przez Ciebie sie nie wyspie.Zobacz dobrze czy tam pisze sumie liczb czy suma
liczby mi i o6 mniejsza od niej, Owszem mozesz sprzwdzic dla kazdej liczby nalezacej do
dziedziny funkcji ,ale wzadaniu prosza Cie tylko dla f(−1) i f(1). Dla f(−1) =I−1I=1. dla
(−2)=I−2I=2. Liczby nieujemne to zero i wieksze od zera. Dla tych liczb musisz rozpatrzyc
kazda liczbe osobno. Popatrz wyzej tam gdzie obliczales dla m=3 Skad tam wziales jeden . Skoro
liczysz dla m=3. Mozemy to zapisac tak dla kazdego nieujemnego ze f(m) =m+(m−6) , Wobec tego
dla 3 bedzie f(3) = 3+(3−6)= 3+(−3)=3−3=0 czyli f(3)=0 .
Dla 4 bedzie f(4)= 4+(4−6)=4+(−2)=4−2=. policz sobie . Tak samo liczysz dla 0, 1 i2 . Kolezanka
Aga przeciez tam CI napisala wyzej jak masz liczyc. Wysylaj szybko dla niej buziaka.
A tak na marginesie to TY nie jestes czasami z rzeszowskiego bo ten zwrot musi ktorego uzyles w
innym poscie tak mi podlatuje z tych regionow.
19 wrz 16:57
adaś:
dziękuje Krzychu

Krzychu ja Cię do niczego nie zmuszam , idź spać

Czyli nie musiałbym tylko dla m=0 wyliczać, mógłbym również dla m=2 ,prawda?
19 wrz 17:44