Pomysł
Vizer:
Ma ktoś pomysł na wzór funkcji takiej by ∫2−2 f(x) = 0 i żeby f(x) była funkcją parzystą?
Próbowałem jakiś wielomian 4 stopnia o miejscach zerowych −2, −1, 1 i 2, ale mam problem z
wyznaczeniem współczynnika kierunkowego.
17 wrz 17:20
17 wrz 18:26
Vizer: Jak Ty żeś to wymyślił

Mam też inną f(x) = |x| − 1, nie bijcie, że szybciej na to nie
wpadłem...
17 wrz 23:47
AC:
tych funkcji możesz mieć ile chcesz,
np:
18 wrz 10:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
a od kiedy całka w takich granicach będzie równa zero dla funkcji
PARZYSTEJ 
jest to
prawda tylko dla nieparzystej funkcji (bądź f(x) = 0)
18 wrz 10:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż co ja pierdzielę
18 wrz 10:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = |x| − 2
18 wrz 10:21
Vizer: Arturze też jak zobaczyłem to zadanie to nie mogłem wymyślić przykładu funkcji parzystej,
same nieparzyste mi w głowie siedziały. Aż wstyd, ale nawet nie brałem pod uwagę takich
prostych funkcji na początku,szukałem jakiegoś cosinusa, albo wielomianu stopnia czwartego

PS. ∫
2−2(|x| − 2) = −4, a ∫
2−2(|x| − 1) = 0
18 wrz 11:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a faktycznie ... za bardzo 'obniżyłem'
18 wrz 11:11
Trivial:
Vizer, sprawa nie jest zbyt skomplikowana.
Skoro f(x) jest parzysta, to:
∫−22 f(x)dx = 2*∫02f(x)dx = 0
I teraz geometryczna interpretacja mówi nam: "Powinno być tyle samo pola pod co nad wykresem
funkcji f w przedziale [0,2]" − stąd już nie trudno wymyślić cos(Ax), podstawić i wyliczyć A.
18 wrz 11:12
Trivial:
Można też dopasować jakiś parzysty wielomian, np. x
2 + B
| | 2 | | 16 | |
∫−22 (x2+B) dx = 2∫02 (x2+B) dx = [ |
| x3 + 2Bx]02 = |
| + 4B = 0 |
| | 3 | | 3 | |
18 wrz 11:25
Trivial: Skalujemy do ładniejszej postaci i mamy: 3x
2 − 4.
18 wrz 11:25
Vizer: Kurcze
Trivial jestem Ci wdzięczny za ten sposób, wiedziałem, że trzeba szukac takiego
wykresu, że pole górne musi być takie same jak dolne, ale zgadywałem wzory, a Ty mi tu ładnie
wyznaczasz

Nie pomyślałem, że tak można zrobić.
18 wrz 11:30
Trivial:
Vizer, masz takie zadania na egzaminie, czy po prostu sobie całki robisz?
18 wrz 11:46
Vizer: Pomagam koledze i on ma takie zadania, powiem, że nawet ciekawe, bo ja w toku własnych studiów
takich nie robiłem
18 wrz 12:00