funkcja liniowa
Kryst006: Witam, mam problem z funkcją ljniową i proszę o wykonanie zaania z dokładnym wyjanieniem, na
zasadzie co z czeg powstało. Dzięki:
Napisz wzór funkcji liniowej do wykrsu ktorego naleza punkty A(0,1) B(−3,2)
6 maj 14:42
Eta:
Witam

funkcję liniową zapisujemy tak:
y= ax +b mając punkty A(0,1) i B(−3,2) należące do wykresu
więc podstawiając współrzędne tych punktów
otrzymamy układ dwu równań z niewiadomymi "a" i "b"
zatem:
1= 0*a +b => b=1
i 2= −3*a +b => 3a = 1 − 2 => a =
−13
więc funkcja liniowa ma postać :
y= −13*x +1
6 maj 15:14