matematykaszkolna.pl
wyznaczanie wzoru dowolnej funkcji szklanka: Chciałbym w końcu dobrze zrozumieć , jak mam wyznaczać wzór dowolnej funkcji np. której dziedziną jest { −2 ,−1 ,0, 1,2, 3} a zbiór wartości to {−1,0,3,8} , pytałem się wczoraj prawie o to samo , tylko teraz chcę się dowiedzieć jak mam wyznaczyć mając tylko takie dane? Co po kolei mam robić?emotka Musi jednak użyć jakiegoś wzoru?
17 wrz 16:55
szklanka: proszę o wsparcie !emotka
17 wrz 19:17
adaś: plis, pomoże ktoś w końcu ?emotka
18 wrz 19:30
adaś: hmm?
19 wrz 15:35
Basia: dowolną to sobie możesz określić na nieskończenie wiele sposobów napisz treść zadania tak jak naprawdę jest w książce, a nie tak jak Tobie się wydaje, że jest
19 wrz 15:38
adaś: Jak narysować wykres funkcji która dziedzinę i zbiór wartości wyznaczony powyżej czyli dziedziną { −2 ,−1 ,0, 1,2, 3} zbiór wartości to {−1,0,3,8} bardzo proszę o pomoc jak się taki wykres rysuje od czego zacząć?
19 wrz 21:44
Mateusz: odpowiedz sobie jaka oś odpowiada dziedzinie funkcji czyli konkretnie co to jest na wykresie i zbiór wartości podpowiem mając dany wykres funkcji dziedzine mozemy wyznaczyc wykonując rzut prostokątny na jaką oś....? podobnie ze zbiorem wartosci i te liczby tworzą nam punkty ktore potem zaznaczasz w układzie wspołrzednych
19 wrz 21:47
adaś: Mateusz ,ale ja nie wiem który x przyporządkować y, dziedziną nie jest równa z zbiorem wartości emotka, jak narysować wykres z powyższych danych ?
19 wrz 21:52
Mateusz: −2 na x odpowiada −1 na y, 1 na x odpowiada 3 na y i zaznaczasz punkty w ten sposob
19 wrz 22:01
adaś: a skąd wiesz że tak akurat musi być ,proszę wytłumacz emotka
20 wrz 15:12