matematykaszkolna.pl
PANIE BOGDANIE Damian: Czy przykład ten co napisałem może służyć jako dowód że ten wzór skróconego mnożenia jest liczbą NIEUJEMNĄ Chce udowodnić że (a−b)2 ≥0 ZAWSZE wiec: (x−a)2 < 0 x2 − 2ax + a2 < 0 Δ= 4a2 − 4a2 = 0 Δ=0 wiec istnieje x0
 −b 2a 
x0 = </div>

=

= 1
 2a 2a 
Czyli wykres niżej...
6 maj 14:39
Damian: rysunek
6 maj 14:40
Damian: JAko że cenię sobie porady innych to zapraszam do skomentowania mojej propozycji... emotka
6 maj 14:47
pomocy!!: jest kwadrat to bedzie zawsze +
6 maj 14:52
Damian: tak to wiem ale trzeba to udowadniac w inny sposób
6 maj 17:48
pazio: mi się wydaje, że nie, ale jak tak patrzę no to, co tam jest napisane, to sobie myślę, że może ja po prostu głupia z tej matmy jestem...? no bo kwadrat jakiejś liczby ZAWSZE będzie nieujemny i mi się wydawało, że to starczy takie stwierdzenie...
6 maj 17:59
pomocy!!: mi tez
6 maj 17:59
♊: Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne Ja bym rozpatrzył 3 przypadki: 1. a=b (albo a−b =0) 2. a>b (albo a−b >0) 3. a<b (albo a−b <0) 1. (a−b)2=02=0 2. a>b ⇒ a−b = c, c>0 c2 >0 3. a<b ⇒ a−b = −c, −c<0 (−c)2 = (−c)(−c) = c*c = c2 >0 Albo wykorzystał własność, że |a| = a2 (a−b)2≥0 / ( ) pierwiastkuję obustronnie − to nie zmienia znaku (a−b)20 |a−b|≥0
6 maj 18:01
♊: pazio & pomocy!!: najpierw trzeba coś udowodnić (a własciwie umieć udowodnić) żeby to stosować. Oczywiście, można po prostu ufać nauczycielom, ale później (studia czy cośtam) będzie trzeba umieć takie rzeczy udowadniać ;) Z tym wykorzystaniem wartości bezwzględnej to chyba nei można z tego kskorzystac udowadniając to, bo wtedy zakładam, że (a−b)2 ≥ 0, a nie mam zakładać tylko dowieść :)
6 maj 18:05
Damian: OOOO emotka emotka twoje pierwsze dowodzenie jest spoko emotka a wart. bezwzględna odpada bo w dowodzeniu sie jej nie stosuje... emotka Zgadzam się z tobą że czasem trzeba coś udowodnić emotka A że jest to czas studiów to fajnie sie pobawić w udowadnianie twierdzeń... a innym wydaje sie ze nie trzeba... bo po co... fajnie sie cos stosuje jak w przyszłości dostane taki przypadek to tak właśnie będę udowadniał jak ty na kolorowo emotka dzieki emotka
6 maj 18:52
♊: Ale wiesz − nie zawsze znajdziesz kolorowe długopisy jak będziesz coś udowadniał ;P Taki żarcik z tymi kolorami
6 maj 19:07
Damian: spoko emotka ale przynajmniej wiadomo co do czego i łatwo znaleśćemotka
6 maj 19:28
Bogdan: Damianie, przepraszam, ze nie odpowiedziałem od razu, ale miałem inne zajęcia. Cytuję to, co napisałeś (w nawiasach { } umieszczam komentarz): Chcę udowodnić że (a−b)2 ≥0 ZAWSZE więc: (x−a)2 < 0 {stosujesz jak widzę dowód nie wprost, należało napisać: zakładam, że (x − a)2 < 0} x2 − 2ax + a2 < 0 {niepotrzebnie, bo jeśli rozwijasz (x − a)2 wzorem skróconego mnożenia do postaci trójmianu kwadratowego, to oczywistością jest, że Δ = 0} Δ= 4a2 − 4a2 = 0 Δ=0 wiec istnieje x0 {to xo = a, co można było zauważyć bez liczenia Δ}
 −b 
x0 =

{pewna niekonsekwencja, w trójmianie x2 − 2ax + a2 występuje
 2a 
oznaczenie a, nie można więc użyć tej litery do opisania innej wielkości występującej w tym trójmianie, poprawnie
 −B 
byłoby np. tak: x0 =

, gdzie A = 1, B = −2a}
 2A 
 −b 2a 
x0 =

=

{poważny błąd, skąd w mianowniku wzięło się a, powinno
 2a 2a 
 −b 2a 
być x0 =

=

= a, a jeszcze poprawniej byłoby tak:
 2a 2 
 −B 2a 
x0 =

=

= a}
 2A 2 
czyli wykres niżej {rysunek przedstawia szkic wykresu funkcji kwadratowej, która przyjmuje wartości ≥ 0, nigdzie nie jest ujemna, co należało zamknąć stwierdzeniem, że założenie (x−a)2 < 0 jest fałszywe, a więc (x−a)2 ≥ 0 dla każdej wartości x∊R}
6 maj 22:25
b.: Jednak łatwiej dowodzić tak, jak proponowała Pazio: rozważmy dwa przypadki: 1. a−b≥0. Wówczas (a−b)2≥0, bo iloczyn dwóch liczb nieujemnych jest nieujemny. 2. a−b<0 Wówczas (a−b)2=(a−b)*(a−b)=(−1)*(−1)*(b−a)*(b−a) = (b−a)2>0, bo iloczyn dwóch liczb dodatnich (b−a>0) jest dodatni. (Albo od razu: iloczyn dwóch liczb ujemnych jest dodatni).
7 maj 12:01