PANIE BOGDANIE
Damian: Czy przykład ten co napisałem może służyć jako dowód że ten wzór skróconego mnożenia jest
liczbą NIEUJEMNĄ

Chce udowodnić że (a−b)
2 ≥0 ZAWSZE wiec:
(x−a)
2 < 0
x
2 − 2ax + a
2 < 0
Δ= 4a
2 − 4a
2 = 0
Δ=0 wiec istnieje x
0
| | −b | | 2a | |
x0 = </div> |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2a | |
Czyli wykres niżej...
6 maj 14:39
Damian:
6 maj 14:40
Damian: JAko że cenię sobie porady innych to zapraszam do skomentowania mojej propozycji...
6 maj 14:47
pomocy!!: jest kwadrat to bedzie zawsze +
6 maj 14:52
Damian: tak to wiem

ale trzeba to udowadniac w inny sposób
6 maj 17:48
pazio: mi się wydaje, że nie, ale jak tak patrzę no to, co tam jest napisane, to sobie myślę, że może
ja po prostu głupia z tej matmy jestem...? no bo kwadrat jakiejś liczby ZAWSZE będzie
nieujemny i mi się wydawało, że to starczy takie stwierdzenie...
6 maj 17:59
pomocy!!: mi tez
6 maj 17:59
♊: Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne
Ja bym rozpatrzył 3 przypadki:
1. a=b (albo a−b =0)
2. a>b (albo a−b >0)
3. a<b (albo a−b <0)
1.
(a−b)2=02=0
2.
a>b ⇒ a−b = c, c>0
c2 >0
3.
a<b ⇒ a−b = −c, −c<0
(−c)2 = (−c)(−c) = c*c = c2 >0
Albo wykorzystał własność, że |a| = √a2
(a−b)2≥0 / √( ) pierwiastkuję obustronnie − to nie zmienia znaku
√(a−b)2≥√0
|a−b|≥0
6 maj 18:01
♊: pazio & pomocy!!: najpierw trzeba coś udowodnić (a własciwie umieć udowodnić) żeby to
stosować. Oczywiście, można po prostu ufać nauczycielom, ale później (studia czy cośtam)
będzie trzeba umieć takie rzeczy udowadniać ;)
Z tym wykorzystaniem wartości bezwzględnej to chyba nei można z tego kskorzystac udowadniając
to, bo wtedy zakładam, że (a−b)2 ≥ 0, a nie mam zakładać tylko dowieść :)
6 maj 18:05
Damian: OOOO

twoje pierwsze dowodzenie jest spoko

a wart. bezwzględna odpada bo w dowodzeniu
sie jej nie stosuje...

Zgadzam się z tobą że czasem trzeba coś udowodnić

A że jest to czas studiów to fajnie sie pobawić w udowadnianie twierdzeń... a innym wydaje sie
ze nie trzeba... bo po co... fajnie sie cos stosuje

jak w przyszłości dostane taki przypadek to tak właśnie będę udowadniał jak ty na kolorowo

dzieki
6 maj 18:52
♊: Ale wiesz − nie zawsze znajdziesz kolorowe długopisy jak będziesz coś udowadniał ;
P
Taki żarcik z tymi kolorami
6 maj 19:07
Damian: spoko

ale przynajmniej wiadomo co do czego i łatwo znaleść
6 maj 19:28
Bogdan:
Damianie, przepraszam, ze nie odpowiedziałem od razu, ale miałem inne zajęcia.
Cytuję to, co napisałeś (w nawiasach { } umieszczam komentarz):
Chcę udowodnić że (a−b)
2 ≥0 ZAWSZE
więc: (x−a)2 < 0 {stosujesz jak widzę dowód nie wprost, należało napisać: zakładam,
że (x − a)
2 < 0}
x
2 − 2ax + a
2 < 0 {niepotrzebnie, bo jeśli rozwijasz (x − a)
2 wzorem skróconego
mnożenia do postaci trójmianu kwadratowego, to
oczywistością jest, że Δ = 0}
Δ= 4a
2 − 4a
2 = 0
Δ=0 wiec istnieje x
0 {to x
o = a, co można było zauważyć bez liczenia Δ}
| | −b | |
x0 = |
| {pewna niekonsekwencja, w trójmianie x2 − 2ax + a2 występuje |
| | 2a | |
oznaczenie a, nie można więc użyć tej litery do opisania
innej wielkości występującej w tym trójmianie, poprawnie
| | −B | |
byłoby np. tak: x0 = |
| , gdzie A = 1, B = −2a} |
| | 2A | |
| | −b | | 2a | |
x0 = |
| = |
| {poważny błąd, skąd w mianowniku wzięło się a, powinno |
| | 2a | | 2a | |
| | −b | | 2a | |
być x0 = |
| = |
| = a, a jeszcze poprawniej byłoby tak: |
| | 2a | | 2 | |
czyli wykres niżej {rysunek przedstawia szkic wykresu funkcji kwadratowej, która
przyjmuje wartości ≥ 0, nigdzie nie jest ujemna, co
należało zamknąć stwierdzeniem, że założenie (x−a)2 < 0
jest fałszywe, a więc (x−a)2 ≥ 0 dla każdej wartości x∊R}
6 maj 22:25
b.: Jednak łatwiej dowodzić tak, jak proponowała Pazio:
rozważmy dwa przypadki:
1. a−b≥0.
Wówczas (a−b)2≥0, bo iloczyn dwóch liczb nieujemnych jest nieujemny.
2. a−b<0
Wówczas
(a−b)2=(a−b)*(a−b)=(−1)*(−1)*(b−a)*(b−a) = (b−a)2>0,
bo iloczyn dwóch liczb dodatnich (b−a>0) jest dodatni.
(Albo od razu: iloczyn dwóch liczb ujemnych jest dodatni).
7 maj 12:01