Liczby rzeczywiste.
Norek: Wykaż że zachodzi nierówność:
a)
√13− 4√3 +
√4(7− 4√3) =3
c)
√6−2√5 +2(
4√5 +1)= (1+
4√5)
2
17 wrz 16:14
Norek: ziomi, pomózcie mi to ogarnąc, wiem ze cos ze wzorow skr. mnozenia sie uzywa ale mi nie chce to
wyjsc, nie kumam tego, prosze pomozcie
17 wrz 16:21
asdf: podpowiedź:
13 − 4√3 = 12 − 4√3 + (2√3)2
17 wrz 16:39
Norek: dzieki, odrazu lepiej xD
17 wrz 16:40
Norek: zal, kurna czemu mi nie wyszlo, zrob mi ktos a) bo nie ogarniam
17 wrz 16:46
Maslanek: 13−4√3=(2√3−1)2
7−4√3=(2−√3)2
Czyli: a) |2√3−1|+2|2−√3|=2√3−1+4−2√3=3.
17 wrz 16:48
Krzysiek: Norek pomoge CI tylko w przykladzie a . Musisz skorzystac z tego ze
√x2=IxI. Ajle zeby to
zrobic musisz skorzystac ze wzorow skroconego mnozena a naszym przypadku (a−b)
2. Musisz tak
to przeksztalcic wyrazenie pod piewiastkiem zeby tak jak tutaj masz 13−4
√3=(2
√3−1)
2.
Teraz jest mi ciezko robic takie przeksztalcenia ale TY jestes mlody wiec sie szybko nauczysz.
. p{13−4
√3= p{

2
√3−1)
2=I2
√3−1I=2
√3−1.
natomiast drugi pierwiastek rozpatrujesz tak samo z tym ze rozpisujesz go na dwa pierwiaski
(mozesz z wlasnosci pieriastkow.)czyli rowna sie
√4 * p{7−4
√3.
√4=2 a ten drugi
bedzie rowny (kolega maslanek CI juz go rozlazyl ) Zobacz czemu jest rowne wyrazenie 7−4
√3 .
Wychodzi ze pierwiastek z tego to I2−
√3I=2−
√3Zobacz teraz co napisal Maslanek
17 wrz 22:51