Wyznacz te liczby
pomocy!!: suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny rowna sie 15.Jezeli do tych liczb dodac
odpowiednio 1 4 19 to otrzymane sumy utworza ciag geomet. Wyznacz te liczby
6 maj 14:32
pomocy!!: umie ktos?
6 maj 14:35
pomocy!!: czy tu wogole ktos pomaga?
6 maj 14:41
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny: a, b, c
a + b + c = 15
2b = a + c
ciąg geometryczny: a + 1, b + 4, c + 19.
(b + 4)2 = (a + 1) * (c + 19)
Rozwiąż układ równań:
1. a + b + c = 15
2. 2b = a + c
3. (b + 4)2 = (a + 1) * (c + 19)
6 maj 14:47
pomocy!!: tyle to ja umiem ale ten uklad mnei przerasta
6 maj 14:50
pomocy!!: bogdan pomozesz?
6 maj 14:53
pomocy!!: bogdan prosze Cie...
6 maj 14:57
Bogdan:
Jeśli a + c = 2b
to
1. 2b + b = 15 ⇒ 3b = 15 ⇒ b = 5
Teraz masz prostszy układ równań:
1. a + c = 10
3. 81 = (a + 1)*(c + 19)
1. c = 10 − a
3. 81 = (a + 1)*(10 − a + 19) ⇒ 81 = (a + 1)*(29 − a) stąd oblicz a, potem c
Dalej spróbuj sama, ja mam teraz inne zajęcia.
6 maj 14:59
pomocy!!: ok dziekuje
6 maj 15:00
pomocy!!: z tego wyjdzie kwadrsatowa to co maga byc 2 a? czy odrzucamy −?
6 maj 15:04
pomocy!!: wyszlo mi a2−28a−52=0 dobrze?
6 maj 15:05
pomocy!!: pomocy nei wychodzi>:

(((((((
6 maj 15:06
pomocy!!: bogdan prosze Cie jeszcze raz
6 maj 15:07
6 maj 15:08
pomocy!!: XD
6 maj 15:08
pomocy!!: damian pomozesz?
6 maj 15:10
Eta: Witam

( takie teksty




..... oj nieładnie



!
równanie jakie otrzymasz to :
a
2 − 28a
+ 52 więc Δ= 576 to
√Δ= 24
a
1 = 26 i a
2 = 2
to c
1 = 10 −26 i c
2 = 10 − 2
c
1 = −16 i c
2 = 8
zatem liczby tworzące ten ciąg to:
26, 5, − 16
lub
2, 5, 8
6 maj 15:26
pomocy!!: przepraszam dziekuje
6 maj 15:35
pomocy!!: moge jeszcze 1 napisac?
6 maj 15:36
Eta:
6 maj 15:37
pomocy!!: suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 26 Jeśli do tych liczb dodamy
odpowiednio 1, 6, 3 to otrzymane sumy utworza cag arytmetyczny.wyzanacz te liczby
6 maj 15:37
pomocy!!: zeta Ty jestes admin czy mi sie zdaej
6 maj 15:40
pomocy!!: Eta blagam to ostatnie juz nie ebde zasmiecac
6 maj 15:41
pomocy!!: Krzysiu? moze Ty pomozesz?
6 maj 15:46
Eta:
a, b, c −−− tworzą ciąg geom. =>
b2 = a*c
a +b + c = 26
a +1, b+6, c+3 −−− tworzą ciąg arytm. => 2(b+6) = a +1 +c +3
to
a +c = 2b + 8
masz układ trzech równań , rozwiąż ten układ
podstaw za a+c = 2b +8 do drugiego równania i oblicz
b
dalej już prosto:
i oblicz a i c
dasz już radę.....
6 maj 15:46
Eta: Nie jestem adminem

...... adminem jest Jakub



!
6 maj 15:47
pomocy!!: b=6 i co dalej
6 maj 15:50
pomocy!!: w kazdym innym rownaniu mam 2 niewiadome
6 maj 15:50
pomocy!!: b2=a*c
a+c=2b+8
b=6
6 maj 15:51
pomocy!!: 36=a*c
a+c=20
b=6
6 maj 15:52
pomocy!!: i co dalej jak a c?
6 maj 15:52
Eta: b=6
to; a*c = 36
a +c = 20 => a = 20 − c
podstawiamy:
( 20 −c)*c = 36 => c
2 − 20c +36=0
policz delte i c
1 i c
2
następnie a
1 i a
2
powodzenia , to już proste i dasz radę napewno
6 maj 15:55
pomocy!!: kocham Cie

6 maj 16:04
Eta: 
6 maj 16:05
pomocy!!: wyszlo mi albo 16.6.4 albo 4.6.16 dobrze
6 maj 16:07
pomocy!!: sorki jak mam obliczyc 4 poczatkowe wyrazu c.geom. a1=−4 a4=1/2
6 maj 16:09
pomocy!!: eta jestes
6 maj 16:12
pomocy!!: Eta mam w odpowiedzi inaczej;−| ratuj;−|
6 maj 16:17
6 maj 16:23