matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
lirycs:
n+6
2
=28 ile to bedzie
6 maj 12:40
imię lub nick:
(n+6)!
(n+4)!(n+5)(n+6)
(n+5)(n+6)
=
=
=
2!(n+4)!
2(n+4)!
2
założenie: n+6>2 ⇒ n>−4 i n∊N
+
(n+5)(n+6)
=28 ⇒(n+5)(n+6)=56⇒n
2
+11n+30=56⇒n
2
+11n−26=0 następnie Δ, pierwiastki i część
2
wspólna za założeniami
6 maj 13:08