Działania na cbiorach
Hubert:

Witam
Mamy zależności :
X*Y X*Y=[2,3]*[−1,1]
Y*X Y*X=[−1,1]*[2,3]
Oba załażenia mają przedziały zamknięte . załóżmy ,że X*Y X*Y=[2,3]*(−1,1)
Y*X
Y*X=[−1,1]*(2,3)
Jak to przedstawić na osi x i y ?
6 maj 11:47
@Basia: Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Chyba o iloczyn kartezjański zbiorów.
Jeżeli tak, to:
XxY = {(x,y): x∊[2;3] ∧ y∊[−1,1] } czyli będzie to prostokąt o wierzchołkach:
A(2,−1) B(3,−1) C(3,1) D(2,1)
drugi przykład analogicznie
6 maj 16:19
Hubert:

Witam
Chodzi mi dokładnie jakie liczby znajdują sie w przedziale przedsawione na osi x i y .
Prostokąt wyjdzie tylko wtedy gdy mamy przedziały zamknięte od do a jeżeli są otwarte dla x=
(2,3) a dla y=[−1,1]. To rysunek powinien przedstawiać się następująco , czerwone pole to
elementy należące do zbioru?
7 maj 09:20