aga:
mam kilka zadan na test moze wy mi pomozecie. bo niepotrafie sama.
1.sprawdz czy trojkat o podanych bokach jest trojkatem prostokatnym
A)4cm,6cm, pierwiastek z 52
b)11dm,12dm,16dm
2.majac dowolny pieciakat wykonaj przeksztalcenia
a)symetria wzgledem dowolnego punktu
b)symetria wzgledem dowolnego punktu
c)przesuniecie o wektor[0,-3]
d)obrot o 100stopni
3. obliczpole calkowite i obietosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego jezeli a=10cm
aH=20cm. Nastepnie wynik zamien na mm oraz m
z gory dziekuje
29 maj 21:22
Robin: zad 1.
Masz tw. Pitagorasa z ktorego kożystasz w ten sposób, że przeciwprostokątna (czyli zawsze
ta najdłuższa) do kwadratu musi się równać sumie kwadratów dwóch przyprostokątnych
czyli tych pozostałych. np a) √52=7,21... - przeciwprostokątna bo najdłuższa to masz
że;
42 + 62 = √522
16 + 36 = 52
52=52
L=P \
Wynika z tego że jest to trójkąt prostokątny.
29 maj 22:17