marcin: Witam, mógłby ktoś pomóc mi z tymi zadankami z fizyki:
1.Ciało pchnięte u podstawy równi miało prędkość początkową v0=10km/h. Zakładając że nie ma
tarcia, obliczyć drogę jaką przebyło ciało do momentu zatrzymania się. Kąt nachylenia równi
alfa=30(stopni).
2. Ile zmniejszy się ciężar ciała na szczycie Mount Everest (h=8848m) w porównaniu z jego
ciężarem na poziomie morza.
Promień ziemi= 6370km
16 wrz 10:42
Alkain:

zad.1.
Droga ciała to 2h.
Pamiętaj tylko o zmianie jednostek. Można też innym sposobem policzyć to zadanie, ale tak jest
chyba szybciej
16 wrz 10:59
Trivial:
2. Ciężar wyraża się wzorem:
Na poziomie morza mamy:
| | mM | |
WPM = G |
| , gdzie RZ − promień Ziemi |
| | RZ2 | |
Na szczycie mamy:
Badamy iloraz:
| | WME | |
Podstaw dane i wylicz. Ciężar zmniejszy się (1 − |
| ) razy |
| | WPM | |
16 wrz 11:03
marcin: dzięki wielkie
16 wrz 11:50
marcin: w pierwszym to będzie:
v
0=10km/h=2,77m/s
2h=0,54 m ?
16 wrz 15:42
marcin: a w drugim:
6370km/h = 1769,44m/s
| WME | | 1769,44m/s | |
| =( |
| )2=0,162=0,02 |
| WPE | | 1769,44m/s+8848m | |
1−0,02=0,98 razy ?
16 wrz 15:57
marcin: wie ktoś czy to dobrze
16 wrz 20:39
MQ: Co ty za bzdury wyliczyłeś w 2. zadaniu?
Przecież promień Ziemi podany jest w km, a nie w km/h!
Przecież jednostki muszą się zgadzać!
masz mieć:
| | 6370km | | 6370km | |
( |
| )2=( |
| )2 |
| | 6370km+8848m | | 6370km+8,848km | |
16 wrz 21:46
Gustlik: ad 2) mozna zrobic za pomocą przyśpieszenia.
| | Mz | |
gPM=G |
| ⇒ g na poziomie morza |
| | Rz2 | |
| | Mz | |
gME=G |
| − g na Mount Evereście |
| | (Rz+h)2 | |
Dane:
M
z=5.97*10
24 kg
R
z=6370 km = 6 370 000 m
h=8848 m
| | 5.97*1024 | | m | |
gPM=6,67*10−11* |
| ≈9,81 |
| |
| | 6 370 0002 | | s2 | |
| | 5.97*1024 | | m | |
gME=6,67*10−11* |
| ≈9,79 |
| |
| | 6 378 8482 | | s2 | |
| gME | | 9,81 | |
| = |
| =0,998 raza |
| gPM | | 9,79 | |
17 wrz 01:48
marcin: a pierwsze dobrze?
17 wrz 21:52
MQ: Tak, Alkain policzył to z zachowania energii.
17 wrz 21:58