Ile wynosi a, b i c ?
Nadine: Hej mam problem z rozwiązaniem tego potrójnego równania. Proszę o pomoc. Próbowałam już na
różne sposoby i nic nie wychodzi

{a+b+c=5
{4a−2b+c=2
{9a+3b+c=27
15 wrz 22:48
Eta:
c= 5−a−b
4a−2b+5−a−b=2
9a+3b+5−a−b=27
teraz dokończ .....
15 wrz 22:51
wmboczek: albo metoda eliminacji albo weź c=5−a−b z pierwszego i będzie układ 2 równań
3a−3b=−3
8a+2b=22
15 wrz 22:51
Nadine: {c= 5−a−b
{3a−3b=−3
{8a+2b=22
Czyli teraz mogę zostawić pierwszą linijkę i rozwiązać to oddzielnie ?
{3a−3b=−3
{8a+2b=22
15 wrz 22:56
Nadine: A no właśnie sie zastanawiałam czy tak można .. dzięki
15 wrz 22:57
Eta:
Oczywiście ... nawet trzeba , jak wyliczysz "a" i "b" to
c= 5−a−b i to wszystko
Po rozwiązaniu możesz wykonać sprawdzenie
15 wrz 22:59
Mila: od I równania odejmuje 2 rownanie stronami
od I równania odejmuje 3 rownanie stronami
−3a+3b=3
−8a−2b=−22⇔
−a+b=1 /*(−1)
4a+b=11
a−b=−1
4a+b=11 dodaję stronami
5a=10
a=2
b=11−4*2=11−8=3 podstawiam do 1 równania
2+3+c=5
c=0
odp.
a=2
b=3
c=0
dokończ
15 wrz 23:00
Eta:
15 wrz 23:01
pigor: ... lub Cramer−em W=30 , W
a= 60 ⇒ a=2 itd. itp. . ...
15 wrz 23:04
Eta:
Myślałam,że Hornerem
15 wrz 23:05
Nadine: A tyle nad tym siedziałam bo myślałam że nie można sobie odłączać

Ale dziękuję bardzo

zadanie rozwiązane
15 wrz 23:06
Eta:
I tak trzymaj
15 wrz 23:07