funkcja
szklanka:
Dziedzina D funkcji f jest zbiór naturalnych liczb trzycyfrowych. Funkcja f każdej liczbie
należącej do
zbioru D przyporządkowuje iloczyn jej cyfr. Liczba argumentów , dla których funkcja f przyjmuje
wartość 5 jest równa
To co ja potrafię zrobić odnośnie zadania
liczba trzycyfrowa ma postać 100a+10b+c
i nie wiem co dalej, proszę o wsparcie
15 wrz 21:33
ines: a∊{1,...,9}
b,c∊{0,...,9}
a*b*c=5
jakie widzisz możliwości wybrania a,b,c?
15 wrz 21:40
ZKS:
A jaka może być liczba trzycyfrowa której iloczyn jej cyfr da liczbę 5? Pomyśl chwilę przez co
dzieli się liczba 5.
15 wrz 21:41
szklanka:
a∊{1,...,9} dlaczego tutej od 1?
b,c∊{0,...,9} dlaczego tutaj od zera?
15 wrz 21:45
ZKS:
A widziałeś kiedyś liczbę trzycyfrową która posiada cyfrę setek równą 0?
15 wrz 21:47
szklanka: liczba jest podzielna przez 5 jeśli jej ostatnią cyfrą jest 0 albo 5
15 wrz 21:50
szklanka: ale co dalej?
15 wrz 21:50
ZKS:
Zapytałem się przez co dzieli się 5 a nie cechy podzielności liczby 5.
15 wrz 21:52
ZKS:
Jaki iloczyn trzech cyfr może dać Ci liczbę 5?
15 wrz 21:54
szklanka: a jest taki w ogóle?
15 wrz 22:26
15 wrz 22:27
Piotr:
jest
15 wrz 22:27
ZKS:
A podasz iloczyn dwóch cyfr który da wartość 5?
15 wrz 22:28
Piotr:
naturalne...
15 wrz 22:28
ZKS:
| | 1 | |
A możesz wstawić w miejsce jedności liczbę 10 albo |
| pomyśl trochę. |
| | 2 | |
15 wrz 22:29
jok: To chyba nie pisał szklanka,
@szklanka
załóż sobie konto to nie będzie takich problemów...
15 wrz 22:30
szklanka: iloczyn dwoch 5*1 ?
15 wrz 22:31
ZKS:
Jednak chyba to on pisał.
Dobrze to teraz iloczyn trzech cyfr który wyniesie 5.
15 wrz 22:33
szklanka: 5*1*1
15 wrz 22:34
AC:
15 wrz 22:36
szklanka:
Co to oznacza
"Funkcja f każdej liczbie należącej do zbioru D przyporządkowuje iloczyn jej cyfr"
nie rozumiem tego.
15 wrz 22:37
ZKS:
Więc teraz napisz te liczby trzycyfrowe złożone z tych cyfr.
15 wrz 22:37
szklanka: Co to oznacza
"Funkcja f każdej liczbie należącej do zbioru D przyporządkowuje iloczyn jej cyfr"
podajcie mi przykład na liczbach
15 wrz 22:40
ZKS:
Naszym zbiorem D są liczby trzycyfrowe (argumenty) dla nich funkcja przyporządkowuje
iloczyn jej cyfr (wartość).
15 wrz 22:41
Ingham: F(111) = 1 * 1 * 1 = 1
F(112) = 1 * 1 * 2 = 2
F(856) = 8 * 5 * 6 = 40 * 6 = 240
itd..
15 wrz 22:42
Eta:
f(511)= ...
f(115)=....
f(151)=....
15 wrz 22:43
Piotr:

taki przykladzik
15 wrz 22:45
ZKS:
Znowu wysyp.
15 wrz 22:48
szklanka: jak macie szklanke kolo siebie to co sobie myslicie?
15 wrz 22:52
ZKS:
Że jest pusta?
15 wrz 22:53
Eta:
Ja myślę o dobrej herbatce z
rumem
15 wrz 22:55
Piotr:
ja używam kubka
15 wrz 22:55
Eta:
Herbata w kubku? yyyy
15 wrz 22:56
szklanka: sadzilem ze jak dotykacie szklanki to macie jakies mysli
15 wrz 22:57
Piotr:
szklanka źle mi sie kojarzy
15 wrz 22:58
szklanka: udało się!
15 wrz 22:58
szklanka: potem będzie kubek , a później toaleta , bułka itp
15 wrz 22:59
Piotr:
to lepiej wróć do pierwszego nicku
15 wrz 23:01