prosze o sprawdzenie i weryfikacje
bmw: Proszę o sprawdzenie i wprowdzenie korekty jesli potzrebna
x
3 − x
2 + 2x = 0
x( x
2 − x +2) = 0
x
2 − x +2 = 0
x
2 = t
t
2 − 1t +2 =0 a = 1 b = −1 c = 2
Δt = 1−4(−1) * 2
Δt = 9 >0 => 2 rozwiązania
√Δ = 3
| | − (−1)− 3 | | − (−1)+ 3 | |
t1 = |
| v t2 = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
t
1 = −1 v t
2 = 2
x
2 = 0 v x
2 =
√2
BRAK Odp:


?
6 maj 11:00
Krzysiek: x( x2 − x +2) = 0
x=0 v x2−x+2=0 ⇒Δ=1−8=−7<0 czyli nie ma rozwiazan
stad x=0
6 maj 11:11
Krzysiek: niewadomą pomocniczą uzywasz np wtedy gdy masz rowanie z czwarta potega np: X
4+x
−5
wtedy za x
4 podstawiasz np t
2 i obliczasz delte dla t, potem wylczone t
1 i t
2 przyrownujesz
do x
2 i jest odpowiedz
6 maj 11:12
Krzysiek: sorki chodzilo mi o takie rownanie x4+x2−5
6 maj 11:13
bmw: Ok dzięki Krzysztof
6 maj 16:20