zadanie z dowodem
demo: Witam
| | 2x−1 | |
"Korzystając z definicji funkcji rosnącej wykaż, że funkcja f(x)= |
| jest rosnąca w |
| | x | |
zbiorze R
+ "
nie będę tego tak dokładnie opisywał.
robiłem tak:
| 2x1−1 | | 2x2−1 | | x2(2x1−1) − x1(2x2−1) | |
| − |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
x
1x
2 na pewno będzie plusowe bo należą do zbioru liczb rzeczywistych dodatnich
i co dalej?
15 wrz 21:30
K:
Można jeszcze coś uprościć, a konkretnie licznik.
15 wrz 21:33
loitzl9006: | | 2x−1 | | x+x−1 | | x | | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| − |
| = 1 + 1 − |
| = 2 − |
| |
| | x | | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
| | 1 | |
teraz działaj z tymi x1 i x2, wszystko lepiej widać w takiej postaci f(x) = 2 − |
| |
| | x | |
15 wrz 21:34
Mila: masz udowodnić, że, dla x
1<x
2 i x
1,x
2∊R
+
zachodzi:
f(x
1)<f(x
2)⇔f(x
1)−f(x
2)<0
z założenia x
1−x
2<0
| | x2(2x1−1)−x1(2x2−1) | |
f(x1)−f(x2)= |
| = |
| | x1*x2 | |
| | 2x1x2−x2−2x1x2+x1 | | x1−x2 | |
= |
| = |
| <0 |
| | x1x2 | | x1x2 | |
ponieważ x
1*x
2>0 i x
1−x
2<0 (zał)
15 wrz 21:41
Bogdan:
założenie: x
2 − x
1 > 0 i x
1x
2 > 0
| | 2x2 − 1 | | 2x1 − 1 | |
Badamy znak nierówności: f(x2) − f(x1) = |
| − |
| = |
| | x2 | | x1 | |
| | 2x1x2 − x1 − 2x1x2 + x2 | | x2 − x1 | |
= |
| = |
| > 0 |
| | x1x2 | | x1x2 | |
bo z założenia x
2 − x
1 > 0 i x
1x
2 > 0
Jesli x
2 − x
1 > 0 i f(x
2) − f(x
1) > 0, to funkcja f(x) jest rosnąca w każdym
z przedziałów: (−
∞, 0), (0, +
∞)
15 wrz 21:49