Uzasadij
Hope: Mam jeszcze jedno pytanie... Jak zabierać się za zadania typu "uzasadnij, zbadaj, wykaż"?
Np. mam zadanie o następującej treści:
Uzasadnij, że liczba postaci (2n−1)
2 − 1 gdzie n∊N, dzieli się przez 8.
Ja po prostu wykonałam działanie i wyciągnęłam 8 przed nawias. Czy na tym to polega? Nauczyciel
nie jest mi w stanie tego wytłumaczyć...
15 wrz 20:59
Eta:
a2−b2=(a−b)(a+b)
to: (2n−1)2−1= (2n−1−1)(2n−1+1)= (2n−2)*2n= 4n*(n−1)
co wiesz o dwu kolejnych liczbach naturalnych n−1, n ?
co powiesz o iloczynie liczb n*(n−1) ?
15 wrz 21:03
krystek: 4n2−4n=4n(n−1) i tutaj masz jedną parzystą i jedną nieparzystą i jest podzielne przez 8
15 wrz 21:05
Eta:
I po zabawie
15 wrz 21:06
loitzl9006: Eta masz chociaż

za dobre chęci
15 wrz 21:07
krystek: Eto, wiem ,czasem okropna jestem.
15 wrz 21:07
Hope: Ok jedna jest parzysta druga nieparzysta ale gdzie uzasadnienie że jest podzielna przez 8?
15 wrz 21:09
krystek: a na początku masz 4
15 wrz 21:10
Eta:
Dzięki za jabłuszko

Dla
krystek za zepsucie zabawy <figa z makiem>

i oczywiście

na powitanie
15 wrz 21:10
Eta:
parzysta *4 jest .............
15 wrz 21:11
ZKS:
A przez jakie liczby dzieli się 8 możesz też odpowiedzieć na pytanie które zadała Eta.
15 wrz 21:11
Hope: Teraz zadam nieprawdopodobnie głupie pytanie ale wygląda na to że brakuje mi podstaw...

Co z tego że na początku jest 4? To dlatego że jest dzielnikiem 8?
15 wrz 21:12
krystek: Dobrze,że nie
15 wrz 21:13
Saizou : Komentarz:
n(n−1) jest to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych z czego jedna na pewno dzieli się
przez 2, a pomnożona przez 4 da 8, zatem liczba w postaci (2x−1)2−1 jest podzielna przez 8
15 wrz 21:13
krystek: a masz tw jeżeli liczba dzieli się przez a i b to dzieli sie przez a*b
15 wrz 21:13
Eta:
Nie.... przecież 4 otrzymałaś z rozkładu
15 wrz 21:14
Hope: Dzięki Eta i Saizou


Teraz wszystko jasne
15 wrz 21:15
Eta:
A podziękowania dla
krystek? ( będzie
15 wrz 21:16
Hope: o przepraszam... Dziękuję i krystek
15 wrz 21:17
krystek:
15 wrz 21:17
15 wrz 21:18
krystek: O teraz
15 wrz 21:18
Hope: Dzięki
15 wrz 21:18
Eta:
Nie płacz.......... dostałaś buziaka
15 wrz 21:19
krystek: A teraz idę

. Do jutra.
15 wrz 21:21