funkcja kwadratowa
Marlena: ja was bardzo przepraszam, ale dzis będę tutaj chyba stałym bywalcem z tego prostego powodu iz
dzis całe popoludnie szukałam mojego zeszytu z matmy z 1 kl i gdzies mi wsiaknął:( zawsze
byłam dobra z matmy, ale po wakcjach musiałam sobie co nieco powtórzyc jednakze teraz nie mam
takiej mozliwosc. zadania są na ocenę juz kilka nawet zrobiłam ale wole sie z niektórymi
upewnić.
1)Uzasadnij, ze jesli liczby p i q sa dodatnie, to trójmianu kwadratowego y=px2+q nie mozna
przedstawic w postaci iloczynowej.
15 wrz 20:39
sushi_gg6397228:
bo wyrazenie po prawej stronie zawsze bedzie dodatnie
15 wrz 20:41
krystek: Δ=−4pq i już masz odpowiedź
15 wrz 20:41
K:
Policz delte.
15 wrz 20:42
pigor: ... lub
y=px
2+q= p{x
2+
qp) , a wyrażenie x
2+
qp nie rozkłada się, bo
qp>0 . ...
15 wrz 20:48
Marlena: dzięki

a jak mam wyprowadzic wzór na (a+b)
4=(a+b)(a−b)(a+b)(a−b) itd mnoze dobrze to jest?
15 wrz 20:52
ZKS:
To sprawdź wymnażając wszystko czy dostaniesz to samo.
15 wrz 21:08
krystek: a4=a*a*a*a
15 wrz 21:09
jok: (a + b)4 = (a + b)(a + b)(a + b)(a + b)
15 wrz 21:11