Twierdzenie o środkowych trójkąta
Ala: W trójkącie ABC, gdzie |AC|=|BC|=
√10, środkowe poprowadzone z wierzchołków A oraz B
przecinają się pod kątem 90°. Znajdź długość podstawy tego trójkąta.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
15 wrz 20:38
loitzl9006:

Skorzystaj z tego, że środkowa dzieli bok na dwa równe odcinki, np. |CE| = |BE|
i że punkt przecięcia środkowych w każdym trójkącie dzieli odcinki środkowych w relacji 2:1
Czyli inaczej |AS| = 2|SE|
i |SB| = 2|DS|
Ponieważ |BE| jest połową |BC| i znasz związek pomiędzy |SE| i |SB|, to możesz napisać
twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta SEB
i powstanie w ten sposób równanie z jedną niewiadomą |SB|. Jak ją wyliczysz, to potem z
trójkąta równoramiennego prostokątnego ABS wyliczysz długość podstawy AB.
15 wrz 21:28
pigor: .. a więc z podziału środkowych w stosunku 2k : k masz z ΔABS bok
AB np. jako przekątną kwadratu o boku 2k, czyli (*)
|AB|=2k√2= ?, przy czym
z ΔBSE :
k
2+(2k)
2=(
12√10)
2 ⇔ 5k
2=
14*10 ⇒ k=
12√2 , więc z (*) :
|AB|=2*
12√2*
√2=
2 − szukana długość podstawy Δ . ...
15 wrz 21:59