Sprawdź, czy jedna liczba jest odwrotnością drugiej
Hope: Sprawdź, czy jedna liczba jest odwrotnością drugiej:
√7−4√3 i
√7+4√3
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak się za to zabrać?
Teoretycznie te liczby są swoimi odwrotnościami ale nie mam pojęcia jak to obliczyć...
15 wrz 20:36
K:
Liczby są do siebie odwrotne wtedy i tylko wtedy, gdy ich iloczyn jest równy 1.
15 wrz 20:43
Aga1.: Sprawdź, czy √7−4√3*√7+4√4=1
15 wrz 20:43
15 wrz 20:44
ZKS:
a
2 − b
2 = 1 Jeżeli taki warunek spełnia liczba a + b to jej odwrotnością jest liczba a − b.
a = 7 b = 4
√3
49 − 48 = 1
Lub można to sprawdzić
| 1 | | √7 + 4√3 | |
| / * √7 + 4√3 = |
| = √7 + 4√3 |
| √7 − 4√3 | | √49 − 48 | |
15 wrz 20:47
Mila: 1) według rady K
√7−4√3*
√ 7+4√3=
√49−16*3=
√1=1
| | 1 | |
2) |
| =usuwam niewymierność z mianownika |
| | √7−4√3 | |
| | 1 | | √7+4√3 | |
= |
| * |
| = |
| | √7−4√3 | | √7+4√3 | |
15 wrz 20:50
Hope: No tak. Wiem. I opierając się na tej informacji zaczęłam tak:
√7−4√3*
√7+4√3=
√ (7−4√3)*(7+4√3)
a wtedy wychodzi że to jest
√97 
Wskaż mi więc błąd w moim rozumowaniu jeśli możesz
15 wrz 20:50
ZKS:
(a − b)(a + b) = a2 − b2
15 wrz 20:51
K:
Pewnie Ci wyszło √49+48, a powinno wyjść √49−48
15 wrz 20:52
Hope: ok

Dziękuję

robiłam jakiś głupi błąd rachunkowy

aż wstyd
15 wrz 20:52