Proszę o pomoc
Ola: Niech S = {(1,0,0),(0,
√22,
√22),(0,−
√22,
√22)} będzię bazą
ortogonalną dla R
3. Jeżeli X
s = (1,3
√2,
√2) to (X)
s =
15 wrz 20:36
Ola: Sory nie orotogalna tylko Ortonormalna przeprzaszam
15 wrz 20:38
Trivial: Chodzi o zapis wektora Xs w nowej bazie?
15 wrz 20:39
Ola: właśnie nie wiem co oznacza ten Symbol w nawiasie (X)s, a masz może jaki kolwiek pomysł jakieś
równanie jak to rozwiązać nawet nie muszę tego rozumieć tylko żeby wyznaczyć (X)s
15 wrz 20:41
Trivial:
Też nie wiem co oznacza to (X)
s, ale jeśli chodzi o zamianę bazy, to wystarczy zapisać
równanie:
[ 1 ] [ 0 ] [ 0 ] [ 1 ]
x [ 0 ] + y [
√2/2] + z [−
√2/2] = [3
√2]
[ 0 ] [
√2/2] [
√2/2] [
√2 ]
Od razu widać, że x = 1. Pozostaje do rozwiązania (z wierszy 2 i 3):
| √2 | | | | √2 | | | | √2 | | | |
| *y | + |
| *z | = |
| * | |
| 2 | | | 2 | | | 2 | | |
Skąd już szybko dopasujemy, że y = 4, a z = −2.
Czyli wektor w bazie S to (1, 4, −2)
15 wrz 20:51
Ola: ktoś mi teraz napisał że wynik to ma być (1,√2,√2) już kompletnie nie rozumie
15 wrz 20:57