Uklad i funkcja
Wito: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór A punktów których współrzędne (x,y) spełniają warunek:
x
3y=−xy
3
| | ax+x+1 | |
Wiedząc że wykres funkcji f(x)= |
| nie ma punktów wspólnych ze zbiorem A |
| | b(x+1)−3 | |
wyznacz a i b.
6 maj 08:34
Damian: właśnie sie nad tym zadaniem zastanawiam... − zadanie maturalne
6 maj 09:33
Damian: chyba jednak nie mam pomysłu...
6 maj 10:13
imię lub nick: chyba wiem jak, chwila...
6 maj 10:38
imię lub nick: jeśli jest to funkcja homograficzna to:
asymptota pionowa:
asymptota pozioma:
asymptoty są tymi zbiorami z którymi funkcja nie ma punktów wspólnych.
mają spełniać warunek:
x
3y=−xy
3
zatem:
| | b−3 | | a+1 | | b−3 | | a+1 | |
(− |
| )3* |
| = |
| *( |
| )3 |
| | b | | b | | b | | b | |
| −(b−3)3(a+1) | | (b−3)(a+1)3 | |
| = |
| |
| b4 | | b4 | |
−(b−3)
3(a+1)=(b−3)(a+1)
3
(b−3)
3(a+1)+(b−3)(a+1)
3=0
(b−3)(a+1)[(b−3)
2+(a+1)
2]=0
jakieś założenia wypadałoby zrobić, ale...
zamotałem się. już nie wiem co i jak...
6 maj 11:13
imię lub nick: | | −b+3 | |
dziedzina funkcji: x∊R\{ |
| } |
| | b | |
i trzeba założyć że b≠0
6 maj 11:23
imię lub nick: wyrażenie (b−3)(a+1)[(b−3)2+(a+1)2] będzie równe zero dla:
(b−3)(a+1)=0 ⋁ (b−3)2+(a+1)2=0 ⇒
b=3⋁ a=−1 ⋁ (b−3)2=−(a+1)2⇒b−3=−a−1⇒b=−a+2 ? ? ?
nie czaje...
6 maj 11:30
imię lub nick: chyba w ogóle źle zrozumiałem treść zadania... ehh
6 maj 11:37
Wito: tak to jest zadanie maturalne
6 maj 13:32
Bogdan:
Dzień dobry.
(b−3)2 + (a+1)2 = 0
Kiedy suma wyrażeń nieujemnych jest równa zero?
Wtedy, gdy każde z wyrażeń jest równe zero.
(b−3)2 = 0 i (a+1)2 =0
b = 3 i a = −1
6 maj 13:52
imię lub nick: no dobra Boguś, ale to nie tak ma być.
| | −b+3 | |
asymptota pionowa ma współrzędne ( |
| ;y) |
| | b | |
| | a+1 | |
asymptota pozioma: (x; |
| ) |
| | b | |
i nie wiem jak mam znaleźć te wszystkie punkty których współrzędne spełniają warunek:
x
3y=−xy
3.
Boguś, proszę Cie zrób to zadanie.
6 maj 17:35
♊: x3y=−xy3
przenieś wszystko na lewą stronę i wyłącz xy przed nawias.
Potem już wszystko widać ;P
6 maj 17:42
imię lub nick: najwyraźniej jestem niewidomy

to jakie będzie rozwiązanie panie numer 2?
6 maj 17:48
♊: a co otrzymałeś jak zrobiłeś tak jak napisałem ?
6 maj 17:49
imię lub nick: xy(x2+y2)=0
6 maj 17:50
♊: kiedy a * b =0 ?
są trzy przypadki ;)
6 maj 18:05
imię lub nick: ...
x=0 ⋁ y=0 ⋁ x=0 ⋀ y=0
i co dalej?
6 maj 18:15
♊: (x=0 ∨ y=0) ∨ (x=0 ∧ y=0)
Masz takie coś. Teraz odpowiedz mi na pytanie. Jeśli masz y=0 to jaki może być x ?
6 maj 18:18
Michał Szczotka:
2*2=0 dobrze myśle

?
6 maj 18:21
imię lub nick: każdy rzeczywisty
6 maj 18:23
♊: Michał − na jednych z ostatnich ćwiczeń miałem na tablicy 4*3=1 i było to poprawne więc się
spytam − miałeś już dzielenie modulo ? ;
P
Jeżeli tak, to możesz dobzre myśleś, jeżeli nie to się wygłupiasz i się wkurzysz jak to
przeczytasz, bo ja dla żartu wziąłem Cię na poważnie

imię lub nick:
A jeżeli x=0 to jaki może być y ?
6 maj 18:27
imię lub nick: kurrr... człowieku zlituj się, przeczytaj treść zadania i podaj mi ostateczne rozwiązanie

jeśli możesz
6 maj 18:36
♊: A to 2 proste x=0 i y=0 czyli osie układu współrzędnych.
f(x) nie przecina się z osiami współrzędnych.
6 maj 18:37
Michał Szczotka: Zadziwię cię i wiem co to jest dzielenie modulo

nawet wiem co to jest div
6 maj 18:37
♊: To ja cię zadziwię i powiem, że Pascala to Ty sobie możesz umieć ;]
6 maj 18:41
imię lub nick: źle ze mną

muszę się przespać chyba
6 maj 18:42
♊: albo napić !
6 maj 21:29
♊: Myślcie sobie co chcecie − ale chodziło mi o kawę albo jakiegoś redbulla tigera czy inne napoje
zawierające kofeinę i taurynę
6 maj 21:30
imię lub nick: raczej heroinę
6 maj 21:34
♊: nie próbowałem i nei mam zamiaru próbować więc nie doradzam w tej kwestii.
6 maj 23:22