podaj: postać kanoniczna->iloczynowa i iloczynowa->ogólna
owca: Dany jest trójmian kwadratowy w postaci kanonicznej. Sprowadź go do postaci iloczynowej.
f(x)=−(x+5)
2+9
Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej. Podaj jej postać ogólną.
f(x)=−3x(x−1)
2
Proszę o pomoc
15 wrz 18:58
ICSP: wystarczy ze wykonasz działania

założę : f(x) = (x−5)
2 − 7 wykonując działania :
f(x) = (x−5)
2 − 7 = x
2 − 10x + 25 − 7 = x
2 − 10x + 18 i tyle.
zrób samodzielnie a)
b) nie jest funkcja kwadratową.
15 wrz 18:59
Piotr:
powymnazaj i popraw wzor drugiej funkcji
15 wrz 18:59
Piotr:
to nie jest postac iloczynowa
ICSP
15 wrz 19:00
ICSP: wiec
Piotrze też zauważyłeś że druga funkcja nie jest kwadratowa
15 wrz 19:00
Piotr:
no
15 wrz 19:02
owca: dziekuję za pierwsze

przepraszam, w drugim powinno być f(x)=−3(x−1)
2, niechcący nacisnąłem
x, chciałbym się dowiedzieć jaki jest sposób na rozwiązanie
15 wrz 19:08
asdf: to w takim razie to nie jest postać postać iloczynowa

tylko kanoniczna, a może tam jest:
3x(x − 1)?
15 wrz 19:10
Piotr:
a gdzie masz pierwsze zrobione ? bo ja nie widze.
y= −3(x−1)
2 to
ICSP napisal jak zrobic, ja zreszta tez

wymnoz i uporzadkuj.
15 wrz 19:10
asdf: do pierwszego:
a
2 − b
2 = (a + b)(a − b)
15 wrz 19:16
Bogdan:
Inne przykłady:
f(x) = (x − 7)2 − 16 = (x − 7 − 4)(x − 7 + 4) = (x − 11)(x − 3)
f(x) = −(x + 5)2 + 4 = −( (x + 5)2 − 4) = −(x + 5 − 2)(x + 5 + 2) = −(x + 3)(x + 7)
i jeszcze uwaga: f(x) = −3(x − 1)2 jest jednocześnie postacią kanoniczną i iloczynową
bo f(x) = −3(x − 1)(x − 1)
15 wrz 19:25
owca: w zeszycie

f(x)=−(x+5)
2+9=−(x
2−10x+25)+9=−x
2+10x−16
Δ=36
x
1=2
x
2−8
f(x)=−(x+2)(x+8)
a drugie racja, zaplątałem się

f(x)=−3(x−1)
2=−3(x
2−2x−1)=−3x
2+6x+3
no cóż okazało się, że za mocno kombinowałem, a sposób okazał się banałem

dzięki!
15 wrz 19:35
owca: a źle, −3(x
2−2x+1)=3x
2+6x−3 o tak, teraz dobrze
15 wrz 19:37
owca: −3(x2−2x+3) *
15 wrz 19:38
asdf: 9 − (x + 5)2 = (3 − x + 5)(3 + x − 5) = −(x + 8)(x + 2)
15 wrz 19:39
owca: faktycznie asdf, nie odświeżyłem stronki, gdy pisałem odpowiedź,a tam znalazła się Twoja
podpowiedź

racja, sporo krócej, niemniej mam problemy z dostrzeganiem tego typu rozwiązań

może skutek wakacji..
15 wrz 19:44
asdf: na pewno

Powodzenia w nauce!
15 wrz 19:45
Bogdan:
Można jak pokazałem nie korzystać z Δ, bez obliczania x1, x2.
Trzeba wykorzystać wzór a2 − b2 = (a − b)(a + b)
f(x) = −(x + 5)2 + 9 = −(x + 5 − 3)(x + 5 + 3) = −(x + 2)(x + 8)
15 wrz 19:50
Eta:
Witam
Bogdanie 
Dla niektórych, bardziej widoczna różnica kwadratów
−(x+5)
2+9 = 9−(x+5)
2= (3−x−5)(3+x+5)= −(x+2)(x+8)
15 wrz 19:58
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
15 wrz 20:35