rozwiąż równania
abc: proszę o pomoc przy rozwiązaniu równania:
a) x(x4 (x + 3) + 2) = 3(x+1) policzyłem tu schematem Hornera w(1)=0 i dalej nie
wiem za co się zabrać, wyszło mi
(x−1)(x5 + 4x4 + 4x3 + 4x2 + 4x + 3) = 0
z góry dziękuję za udzielenia pomocy
15 wrz 18:40
ICSP: x(x4(x+3) + 2) = 3(x+1)
x(x5 + 3x4 + 2) = 3(x+1)
x6 +3x5 + 2x = 3(x+1)
x6 + 3x5 − x − 3 = 0
x5(x+3) − 1(x+3) = 0
(x5 − 1)(x+3) = 0
(x−1)(x4 + x3 + x2 + x + 1)(x+3) = 0
x = 1 v x = −3 .
15 wrz 18:49
ICSP: pokazać że x4 + x3 + x2 + x + 1 = 0 nie posiada pierwiastków rzeczywistych czy uznajemy to
na oczywistość ?
15 wrz 18:50
abc: nie dziękuję wszystko jasne, miałem błąd w obliczeniach i nie pasowało mi w(−3)=0
a jeszcze mam pytanie co do tej nierówności:
((x−1)2−1)2≤9 dobrze to rozpisałem?
((x2 −2x+1)−1)2≤9
(x2−2x)(x2−2x)≤9
x(x−2)x(x−2)≤9
i mam pytanie czy jak zapiszę to w taki sposób to czy jest on prawidłowy?:
x2(x−2)2≤9
15 wrz 19:09
ICSP: nie lepiej zrobić
((x−1)
2 − 1)
2 − 3
2 ≤ 0
i cisnąc ze wzoru a
2 − b
2
15 wrz 19:10
ICSP: twoje obliczenia też są poprawne
15 wrz 19:11
abc: o to o wiele prostsze
czyli: a=x−2 b=3
(x−2−3)(x−2+3)≤0
(x−5)(x+1)≤0
odp.: x∊<−1;5>
15 wrz 19:17
ICSP: (x2 − 2x)(x2 − 2x) − 9 ≤ 0
(x2 − 2x)2 − 32 ≤ 0
a = x2 − 2x
b = 3
15 wrz 19:19
abc: (x2 − 2x)2 − 32 ≤ 0
(x2− 2x − 3) (x2 − 2x +3)≤0
z pierwszego nawiasu Δ=16 √Δ=4 ⇒ x=−1/2 v x=3
a z drugiego nawiasu Δ<0 ⇒x∉0
odp.:x∊<−1/2;3>
15 wrz 19:25
ICSP: x1 = −1 , x2 = 3
x ∊ <−1;3>
15 wrz 19:27
abc: no tak, znowu zrobiłem błąd w obliczeniach
dzięki wielkie za pomoc
15 wrz 19:29