;)
michał:
Przez jaką liczbę należy podzielić liczby 331 i 459, aby w obu przypadkach otrzymać reszty z
dzielenia równe odpowiednio 1 i 7?
15 wrz 18:30
michał: pomoże ktoś?
15 wrz 18:46
Mila: Dobrze podałeś wszystkie liczby?
15 wrz 19:19
michał: no rzeczywiście żle. reszta z dzielenia powinna wynosić w obu przypadkach 11
15 wrz 19:22
szklanka:
przyłączam się do zadania ,zadanie popranie brzmi
Przez jaką liczbę należy podzielić liczby 331 i 459, aby w obu przypadkach otrzymać reszty z
dzielenia równe odpowiednio 11?
15 wrz 19:33
szklanka: poprawnie*
15 wrz 19:34
Mila: k − szukany dzielnik, k>11
331−11=320
320 jest podzielna przez k
459−11=448
448 jest podzielna przez k
szukamy wspólnego dzielnika 320 i 448.
320=26*5
448=26*7
NWD(320, 448)=64
64 to jedno z rozwiązań,
1) znajdź pozostałe.Pamiętaj o założeniu.
2)sprawdź, czy 64 spełnia warunki zadania.
Idę na kolację.
15 wrz 19:46