WIELOMIANY. Rozwiąż równanie
patataj: pomocy proszę o dokładne rozwiązania

a) 4x
2 − 5x
2 +1 = 0
b) 4x
3 − 14x
2 + 6x − 21 = 0
c) 15x
5 − 10x
4 − 6x + 4 = 0
d) 2x
5 − 8x
3 + 16x
2 − 64 = 0
e) 3x
5 − 10x
3 − 12x
2 + 48 = 0
f) 5x
5 + x
3 − 6 = 30x
2
g) 5 = 3x + 5x
4 − 3x
5
15 wrz 17:57
ICSP: a) 4x2 − 5x2 + 1 = 0
−x2 + 1 = 0
x2 − 1 = 0
(x−1)(x+1) = 0
x = 1 v x = −2
15 wrz 17:59
ICSP: b) 4x
3 − 14x
2 + 6x − 21 = 0
2x
2(2x−7) + 3(2x−7) = 0
(2x
2 + 3)(2x−7) = 0
2x
2 + 3 = 0 v 2x−7 = 0
15 wrz 18:01
patataj: a pozostałe
15 wrz 18:01
patataj: dziękuję
15 wrz 18:02
ICSP: c) 15x
5 − 10x
4 − 6x + 4 = 0
5x
4(3x−2) − 2(3x−2) = 0
(5x
4−2)(3x−2) = 0
(
4√5x −
4√2)(
4√5x +
4√2)(
√5x
2 +
√2)(3x−2) = 0
4√5x −
4√2 = 0 v
4√5x +
4√2= 0 v
√5x
2 +
√2 = 0 v 3x−2 = 0
| | 4√250 | | 4√250 | | 2 | |
x = |
| v x = − |
| v sprzeczność v x = |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | |
15 wrz 18:04
asdf:
a)
4x
2 − 5x
2 + 1 = 0
−x
2 + 1 = 0
x = 1 lub x = −1
b)4x
3 − 14x
2 + 6x − 21 = 0
| | 3 | | 3 | |
4x(x2 + |
| ) − 14(x2 + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
x = 3,5
c) podobnie jak b
d)2x
5 − 8x
3 + 16x
2 − 64 = 0
2x
2(x
3 + 8) − 8(x
3 + 8) = 0
x = 2 oraz x = −2
e) tu pomyślę
f) 5x
5 + x
3 − 6 − 30x
2 = 0
x
3(5x
2 + 1) − 6(1 + 5x
2) = 0
x =
3√6
g) później, teraz nie mam czasu
15 wrz 18:06
ICSP: d) 2x5 − 8x3 + 16x2 − 64 = 0
2x3(x2−4) + 16(x2 − 4) = 0
(2x3 + 16)(x2 − 4) = 0
2(x3 + 8)(x−2)(x+2) = 0
(x+2)(x2 + 2x + 4)(x−2)(x+2) = 0
(x+2)2(x2 + 2x + 4)(x−2) = 0
x+2 = 0 v x2 + 2x + 4 = 0 v x − 2 = 0
x = −2 v sprzeczne v x = 2
x = −2 v x = 2
15 wrz 18:07
ICSP: e) zakładam ze źle przepisane.
15 wrz 18:09
ICSP: 5x5 + x3 − 6 = 30x2
5x5 − 30x2 + x3 − 6 = 0
5x2(x3 − 6) + x3 − 6 = 0
(5x2 + 1)(x3 − 6) = 0
(5x2 + 1)(x − 3√6)(x2 +3√6x + 3√36) = 0
x = 3√6
15 wrz 18:10
ICSP: 5 = 3x + 5x
4 − 3x
5
3x
5 − 5x
4 − 3x + 5 = 0
x
4(3x−5) − (3x−5) = 0
(x−1)(x+1)(x2+1)(3x−5) = 0
15 wrz 18:12
Eta:
Widać jak na
płeć męską działa
15 wrz 18:14
ICSP: nie

Tak działają na mnie wielomiany
15 wrz 18:14
patataj: e) 3x5 − 12x3 − 12x2 +48= 0Przepraszam za tamto
15 wrz 18:16
Godzio:
15 wrz 18:17
asdf: 3x3(x2 − 4) − 12(x2 − 4) = 0
x = 2 oraz x = −2 oraz x = 3√4
15 wrz 18:18
patataj: Dziękuję
15 wrz 18:20
ICSP: 3x5 − 12x3 − 12x2 + 48 = 0
x5 − 4x3 − 4x2 + 12 = 0
x3(x2−4) − 4(x2−4) = 0
(x3 −4)(x2 − 4) = 0
(x − 3√4)(x2 + 3√4x + 3√16)(x−2)(x+2) = 0
x = 3√4 v x = 2 v x = −2
15 wrz 18:21
15 wrz 18:23
Eta:
15 wrz 18:23
ren: super to mi pomogło naprawde
17 lut 16:02
Jagoda: x2−10x+6≥0
26 paź 12:45
wredulus_pospolitus:
Jagoda −−− rozwiąż na początek x2−10x+6 =0
26 paź 12:46
Jagoda: pomoże ktoś to rozwiązać? x2−10x+6≥0
26 paź 12:56
Aga1.: Licz Δ, gdy a=1,b=−10, c=6
wzór na Δ
Δ=b
2−4*a*c=
x
2=
26 paź 13:05
olka : x3−5x2−14x=0
26 paź 13:05
anka94: proszę o poprawne rozwiązanie: x3+x2−x−1=0
26 paź 13:09
anka94: proszę o poprawne rozwiązanie: x3+x2−x−1=0
26 paź 13:22
Piotr 10: x2(x+1) −1*(x+1) =0
(x+1)(x2−1)=0
x+1=0 v x2−1=0
x=−1 v x=1 v x=−1
26 paź 13:23
olka: Rozwiąż równanie stopnia trzeciego: x3−5x2−14x=0 bardzo proszę o rozwiązanie
26 paź 13:32
Jagoda: Jak ktoś potrafi niech to rozwiąże: Rozwiąż nierówność kwadratową. Przedstaw zbiór rozwiązań na
osi liczbowej: x2−10x+6≥0
26 paź 13:42
Jagoda: x2−10x+6≥0
26 paź 13:51
Jagoda: bardzo prosze o poprawne rozwiazanie. x2−10x+6≥0
26 paź 14:09
daras: Jagoda daj spokój, Aga dała Ci wskazówki teraz weź sie do roboty !
26 paź 14:13
daras: wredota też to zrobił ale widać za bardzo subtelnie
26 paź 14:15
Mystic:

x
2−10x+6≥0
liczymy Δ
Δ=b
2−4ac = (−10)
2−4*1*6 = 100−24 = 76
√Δ=
√76=2
√19
liczymy miejsca zerowe
| | −b±√Δ | | −(−10)±2√19 | |
x1/2= |
| = |
| |
| | 2a | | 2*1 | |
w wyniku otrzymujemy
x
1=10−
√19
x
2=10+
√19
a>0 ramiona skierowane do gory, miejsca zerowe mamy, odczutejmy rozwiazanie z wykresu (x≥0)
x∊(−∞,10−
√19]∪[10+
√19,+∞)
26 paź 15:08
Anisia72 : 3x−4+4x=14−2x
16 cze 18:33
Anisia72 : Proszę o rozwiązanie
16 cze 18:34
Anisia72 : Czy ktoś ma chwilę żeby to rozwiązać 3x−4 +4x=14−2x następne 3(2x+3)+2(4+2x)=27
16 cze 18:38
Mila:
Dlaczego odkopujesz wątki z 2013 roku?
Załóż nowy wątek.
16 cze 18:47