Dowodzenie metodą wprost i niewprost
myszka: 1. Udowodnij, że jeżeli a,b>0 i c>1 i (a+b−c)2= a2+b2+c2, to ab>a+b
2.Udowodnij, że jeżeli a,b>0 i ab=1 to a+b≥2
3.Udowodnij,że jeżeli a,b,c> 0, to (a+b)(b+c)(c+a)≥8abc
15 wrz 17:45
Jack:
wykorzystaj nierówności AM≥GM
15 wrz 17:50
myszka: szczerze to niewiele mi to mowi...
15 wrz 17:52
Godzio:
Zad. 3
| b + c | |
| ≥ √bc mnożąc wszystko mamy: |
| 2 | |
(a+ b)(b + c)(a + c) ≥ 8abc
Zad. 2
| a + b | |
| ≥ √ab, ponieważ ab = 1 to |
| 2 | |
a + b ≥ 2
Zad. 1
2ab − 2ac − 2bc = 0
2ab − 2c(a + b) = 0
ab = c(a + b)
ab = c(a + b) > 1 * (a + b) > a + b
15 wrz 18:09
Eta:
15 wrz 18:11
krystek: Podpowiedzcie myszce ,żę korzystacie z warunku ,że średnia arytmetyczna dwóch liczb
jest≥śr geometrycznej tych liczb
15 wrz 18:12
Jack:
ok, podpowiemy jej
15 wrz 18:33