Wektory
Kacper: Dane są trzy wektory z przestrzeni liniowej R3:
u1 = [1, 0, 0], u2 = [2, 2, 0], u3 = [3, 3, 3]
a) Oblicz wektor v = 2u1 − u2
b) Jaki układ równań liniowych trzeba rozwiązać, żeby wyznaczyć współczynniki (skalary) {tutaj
dziwne znaczki podobne do lambdy których nigdzie nie mogę znaleźć na internecie, zamiast nich
daje lambde} λ1, λ2, λ3 takie, że w = λ1u1 + λ2u2 + λ3u3 dla wektora w = [3, 5, 3]?
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić?
Albo dać odnośnik do jakiejś strony na której jest to opisane?
Szukam od rana, nic nie znalazłem a tylko to zostało mi zrozumieć.
Pozdrawiam!
15 wrz 17:42
Jack:
napiszę Ci kilka wzorków:
a)
a*[e
1,e
2,...,e
n]=[a*e
1,a*e
2,...,a*e
n] (skalar mnoży każdą współrzędną)
[e
1,e
2,...,e
n]+[c
1,c
2,...,c
n]=[e
1+c
1,e
2+c
2,...,e
n+c
n] (dodaje się po
współrzędnych)
b) rozwiązujesz układ trzech równań
(najpierw pierwsze współrzędne każdego z wektorów u
i i w, potem drugie i na koniec trzecie)
| ⎧ | λ1*1+λ2*2+λ3*3=3 | |
| ⎨ | λ1*0+λ2*2+λ3*3=5 |
|
| ⎩ | λ1*0+λ2*0+λ3*3=3 | |
15 wrz 18:51
Kacper: Możesz mi wytłumaczyć czym jest skalar?
15 wrz 18:58
Kacper: Czy to jest liczba przez którą mnożymy wektor? Dobrze to rozumiem ?
15 wrz 18:59
Aga1.: skalar to liczba.
15 wrz 18:59
Kacper: Czyli tak jak myślałem. Dziękuje
15 wrz 19:11
Kacper: Tego nie można Gaussem zrobić ?
15 wrz 19:24
Aga1.: A po co?
Z ostatniego równania wyliczysz λ3 *3=3⇒λ3=1
Z drugiego λ2
2λ2+3=5
dokończ
15 wrz 19:37
Kacper: λ3=1
λ2=1
λ1=−2
Kolacja, przepraszam, że tak długo.
Coś zaczynam rozumieć.
Dziękuję
15 wrz 20:00