...
;):
Oblicz:
a) (√ 4− √15 − √ 4+ √15)2
b)√ 2(2 − 2√2 )2 + √ 2( 2 + 2√2 )2
c) [ (2√2 − √7)12 + (2√2 + √7)12 ]2
d)√11−6√2 + √11+6√2
15 wrz 17:36
krystek: a)4−√15−2√16−15)+4+√15=...
15 wrz 17:39
;): a ktoś wie może b) i c) ?
15 wrz 17:59
Mila: b) kwadrat ma być pod pierwiastkiem?
15 wrz 20:17
UTO: d) √11−6√2+√11+6√2=
√(3−√2)2+√(3+√2)2=
3−√2+3+√2=6
15 wrz 20:22
;): b) tak, kwadrat jest jeszcze pod pierwiastkiem
15 wrz 21:41
Mila:
b)
|2−2√2|*√2+(2+2√2)*√2=
=√2*(2√2−2+2+2√2)=√2*4√2=8
c)(√(2√2 − √7) + √(2√2 + √7) )2=
=(2√2 − √7)+2*√(2√2 − √7)*(2√2 + √7)+(2√2 + √7)=
=4√2+2*√4*2−7=4√2+2
15 wrz 21:51