obliczyć pochodną
ignis: Ja tylko tak dla pewności, nie musicie mi pomagać przy liczeniu tylko czy powinnam wymnożyć
nawiasy? drugi przykład to f. złożona?
a)q(x)=(x2−3) * sinx +2
b)g(x)=sin(x2−3)−5
5 maj 23:22
Eta: Nie ma takiej potrzeby

pochodna 2 i pochodna − 5 = 0
5 maj 23:24
Eta: w a) liczysz pochodną iloczynu
w b) pochodną funkcji złożonej
5 maj 23:25
ignis: dzieki a co z sinx* (x2−3) z pochodnej iloczynu?
5 maj 23:27
Eta: tak: f(x) = sinx g(x) = x2 −3
5 maj 23:28
ignis: czyli funkcja zewnętrzna sin −5
5 maj 23:28
ignis: dzieki wielkie;−)
5 maj 23:29
Eta: sory h(x) = x2 −3
więc g'(x) = ..........
5 maj 23:29
Eta: w b) sinu − 5 gdzie u= x2 −3
5 maj 23:30
ignis: Czy tak jest poprawnie?
a) pochodna =3sinx3+6x2+cosx4−3cosx
b) cos 2x(x2−3)
6 maj 00:09
Eta: Pytasz o te przykłady napisane na początku postu?
6 maj 00:11
ignis: tak:−)
6 maj 00:12
Eta:
Jeżeli o nie chodzi?
To niestety ,ale żle obliczyłaś>
a) g'(x) = 2x *sinx + (x2 −3) *cosx
b) g'(x)=cos(x2 −3) * 2x = 2x*cos(x2 −3)
6 maj 00:18
Eta: Tak już zostawiamy.
6 maj 00:19
ignis: hah obliczyłam z błędem;−/
Dziekuje
6 maj 00:22
Eta:
6 maj 00:30