wykaż...
uhyh: wykaż, że dla dowolnej nieparzystej liczby naturalnej x liczba 2x2 +4x +10 jest podzielna
przez 8.
15 wrz 16:55
Basia:
liczba nieparzysta ma postać x=2k+1 gdzie k∊C
podstaw za x te 2k+1 i policz
15 wrz 16:57
ICSP: x ma być nieparzyste więc mogę je zapisać w postaci :
x = 2n + 1, n ∊ C
zatem :
2x2 + 4x + 10 = 2(x2 + 2x + 5) = 2(4n2 + 4n + 1 + 4n + 2 + 5) = 2(4n2 + 8n + 8) = 8(n2 +
2n + 2)
c.k.d.
15 wrz 16:58
uhuh: i tyle wystarczy zeby to wykazac
15 wrz 19:09
ICSP:
15 wrz 19:13
1 lis 15:43